http://forthenature.org/gallery/328 Тези и подобни обръщения отправиха днес стотици любители на зимните спортове към Народното събрание във връзка с Цеко Минев - свързаният със съмнителната офшорка „Витоша ски" АД банкер, който не за първи път скандално изнудва правителството. Същата фирма, която получи чрез приватизация над 90% от всички ски съоръжения и писти на Витоша, обяви през декември, че тази зима няма да поддържа въпросната техника и писти. По този начин на практика се оказва, че един човек се разпорежда с цяла планина по отношение на нужните условия за ски туризъм, като лишава българските и чуждестранните туристи от възможността да практикуват любимите си зимни спортове. Шокиращото е, че Министерски съвет съдейства всичко това да се случва и се оставя да бъде вълшебна лампа Аладин за желанията на частно лице, с подчертано спорен имидж. За първия си работен ден в Народното Събрание, народните представители бяха посрещнати с писмо, подписано от над 32 организации, категорично искащи да не бъдат приемани поправките в ЗИД на Закона за горите, одобрени и внесени в НС от МС през декември 2011. Стотици възмутени граждани подкрепиха исканията в писмото и се обединиха в протест пред Народното Събрание. " /> Туристи, скиори, сноубордисти искат „Цеко-Офшоркозавър Рекс“ да бъде отстранен от Витоша.

Туристи, скиори, сноубордисти искат „Цеко-Офшоркозавър Рекс“ да бъде отстранен от Витоша.

11 Яну. 2012
3873
Туристи, скиори, сноубордисти искат „Цеко-Офшоркозавър Рекс“ да бъде отстранен от Витоша.
[u">Основно искане на протестиращите е и Народното събрание, и Столична община да публикуват и изискат преразглеждане на приватизационния договор на «Витоша «АД, както и да бъдат постановени санкции за унищожените каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка в ПП “Витоша” от „Витоша ски“ АД през 2008г.[/u">

Кого конкретно облагодетелстват поправките в Закона за горите? Кой седи зад фирмите, владеещи зимните курорти?:
Офшорките, притежаващи „Витоша ски“(Витоша) АД, „Юлен“АД (Банско-Пирин) и ПИБ (Първа инвестиционна банка) по заплетени схеми се оказват и трите собственост на Цеко Минев, който за пореден път съвсем крещящо поиска от правителството да бъдат направени промени в закона, които да го улеснят в осъществяване на частните му намерения за неконтролируемо разширяване на площта на ски-зоната в защитена местност като парк Витоша, а и не само.

Водещо притеснение в поправките в Закона за горите, приети от правителството в навечерието на Нова година (когато същото само наруши обявените си срокове за обсъждане и обжалване на предложенията) е, че се дава възможност на собствениците на ски курорти да строят в държавни гори ски съоръжения и др., без да се променя предназначението на земята. Най-малкото зло за държавата ще бъде загубата от минимум 50 милиона лева от таксите, които преди се налагаха за промяна на статута на земята.

В заговор срещу неработещите съоръжения и писти на „Витоша ски“, обаче се оказа времето, което донесе сняг и студ.

ГАЛЕРИЯ към снимки от протеста:[url">http://forthenature.org/gallery/328

ПОДПИШЕТЕ ПОДПИСКА в Защита на Парк Витоша:

Подписка в защита на Парк Витоша
http://forthenature.org/petitions/18

Полезна информация:
Закон за горите:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135721295
Предложения за промени в Закона за горите
http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=484
Официалната позиция на Министерски Съвет
http://government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=1623&g