Часът на Земята 2012 на WWF ще бъде на 31 март, събота, от 20,30 до 21,30 ч.

WWF България
14 Фев. 2012
3524
Часът на Земята 2012 на WWF ще бъде на 31 март, събота, от 20,30 до 21,30 ч.
Часът на Земята прави голяма крачка от ежегодното изключване на осветлението към предоставяне на по-голяма възможност за активно участие на хората в разрешаването на проблемите, свързани с околната среда. Тази година Часът на Земята ще се проведе на 31 март 2012 г., събота, от 20,30 до 21,30 ч.

Кампанията започна през 2007 г. в един-единствен град – Сидни, Австралия. Миналата година инициативата се проведе в 5251 града и се е превърна в глобално природно движение, достигнало до над 1,8 милиарда души в 135 страни от целия свят по всичките седем континента.

Кампанията „Аз правя, ти действаш“ използва видео платформата YouTube за да вдъхнови хората да споделят своите лични предизвикателства с целия свят, като зададат въпроса, „Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“. Всеки може да запише и качи в YouTube свое видео предизвикателство, което да подтикне останалите да променят начина си на живот към по-устойчив. Платформата позволява да се следи колко души поемат хвърлената ръкавица, като се използват социалните мрежи в интернет.

Поетите обещания може да бъдат например за рециклиране или за заменяне на старите крушки с енергоспестяващи, за изключване на зарядното устройство на мобилния телефон от контакта или пък за регистрация за използване на електронно банкиране вместо на хартиено извлечение.

„Платформата „Аз правя, ти действаш“ дава възможност на всеки да вдъхнови своите приятели, колеги и съседи да предприемат действия за опазване на околната среда не само за един час, а за много повече. Това е своеобразно надграждане на Часът на Земята”, обясни съоснователят на инициативана Анди Ридли.

Посланици на Часът на Земята 2012 в България са актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

Досега 12 български града потвърдиха, че се включват официално тази година и ще угасят фасадно-архитектурното осветление на обществени сгради в този един час в знак на съпричасност.

Участниците от България, които качат най-интересното и полезно видео предизвикателство в интернет, може да спечелят билети за двама за концерта на Stereo MCs на 16 март в София, както и да се срещнат с музикантите от групата.