Международен конкурс 'Danube Art Master 2012' за девета поредна година

Международен конкурс 'Danube Art Master 2012' за девета поредна година
За състезанието:
Предизвикателството Danube Art Master 2012 е за всички на възраст между 6 и 16 години. Те трябва да сътворят „екологична” творба, вдъхновена от величествената река Дунав и нейните притоци. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Целта на състезанието е младите творци да направят посещение на брега на река Дунав или на нейн приток, намиращ се в непосредствена близост до населеното място в което живеят. Да потърсят вдъхновение в заобикалящата ги околна среда, да оценят какво означава тя за тях и да помислят и формулират своето виждане за басейна на реката. Авторите на творбите трябва да представят предложения за конкретни действия и стъпки, които би могъл да предприеме всеки един жител от басейна на р. Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие.

Конкурсът и тази година има за цел да мотивира младите участници да помислят върху бъдещето на Дунавския басейн и неговите обитатели. Участвайки в състезанието, учениците не само ще научат много за Дунавския басейн, но и ще станат важен участник в инициативите за опазването му.

Състезанието и тази година е част от международното честване на Денят на Дунав -29 юни. Продължава да ни вълнува темата за сложните взаимоотношения в Дунавския басейн, който е дом както на своите обитатели – риби, птици, насекоми, бозайници, така и на нас – хората. Нашият призив към вас е: „Бъди активен, защити реките!“

Състезанието ще се проведе на два етапа: национален и международен. Националният победител ще представи България в международната надпревара за приза Danube Art Master 2012. Авторът на най– добрата творба сред националните победителиот 14 Дунавски страни, участнички в конкурса ще бъде коронясан за Danube Art Master на 2012 година. Международният победител ще бъде отличен с награди, както за себе си, така и за своето училище или клуб, в който членува – например комплект за лабораторни тестове за своето училище, подводни фотоапарати или други разнообразни награди, свързани с водата и нейното опазване. Наградите са осигурени с подкрепата на Green Danube Partnership. За повече подробности: http://www.coca-colahellenic.com/sustainability/community/waterandenvironment/greendanubepartner/ и http://www.icpdr.org/icpdr-pages/business_cooperation.htm

Правила за участие:
Задължително условие за участие в състезанието е да сте завладяни от креативност и вдъхновение. До края на месец юни направете разходка до брега на Дунав или по поречието на нейните притоци в близост до населеното място, в който живеете. Идеята е да се вдъхновите от всичко онова, което ви заобикаля и използвайки материали, събрани по брега на реката, да изработите уникална творба. Това могат да бъдат скулптури, мозайки или колажи, направени от различни материали, като например клони, камъни, кал, шума, дори отпадъци, изоставени около реката. Рисунки върху хартия, стени, паваж, или друга повърхност няма да бъдат допуснати до участие. Темата на конкурса е „Бъди активен, защити реките!”. Участниците следва да помислят върху това какво означават Дунав и неговите обитатели за тях и да илюстрират своите чувства в творение.

Форма на участие:
Направете цветна снимка на своята творба, с филмова или цифрова камера. Принтирайте снимката и ни я изпратете на пощенския ни адрес: 1421 София, ул. „Цанко Церковски” 67 вх. В, за Информационен и учебен център по екология, или направо на e-mail адреса на Сдружението: ceie@ceie.org . Изискването за минимален формат на принтираните снимки е 15х20 см върху гланцова или матирана хартия. Минималният размер на дигиталните снимки е 1 MB, а формата им - JPEG.

Срока за изпращане на творбите е 30 юни 2012 г. (важи пощенското клеймо).

Авторът на най – добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла „Danube Art Master”. Това може да бъде както индивидуален участник така и отбор от няколко ученика.

Правила на конкурса:
Комисия от жури взема крайното решение за победителя в конкурса. Отличените творби ще бъдат избрани и победителите ще бъдат обявени през месец юли като организаторите ще се свържат с тях на посочения за контакт адрес/телефон или ел.поща за контакт. Резултатите ще бъдат оповестени в уеб сайта на организаторите. Не се предвижда допълнителна писмена кореспонденция, свързана със състезанието. Наградата не може да бъде заменена, нито да се изплати нейната парична стойност. В надпреварата имат право да вземат участие ученици, навършили 6 – 16 години през 2012. Рисунки и картини, изработени на каквато и да е повърхност няма да бъдат оценявани. С изпращането на творби за конкурса, участниците дават съгласието си имената им да бъдат публикувани на уеб страницата на организаторите и официалната страница на Деня на Дунав.
За повече информация и вдъхновение погледнете на страницата www.danubeday.org