Дни на Кулинарията със здравословни и биологични ястия от Източните Родопи

30 Май 2012
3754
Дни на Кулинарията със здравословни и биологични ястия  от Източните Родопи
Ерик ван Велувен е страстен популяризатор на здравословната и биологичната кухня в кулинарния бизнес, който ръководи (www.devaleouwe.nl), и в ресторанта Редероорд близо до Арнем, където е шеф-готвач. Човек, който може да въодушевява другите, човек на идеите и на действието, ориентиран към прагматичните решения – така Ерик ван Велувен определя себе си. Предпочитанията към местните продукти, зачитането на производителите и уважението към гостите са водещи в работата му като предприемач. Към това се прибавя и умението да се вглеждаш в природата и да я цениш. Водещо в неговата работа е фокусът върху клиенти и гости, които споделят тези виждания, а не стремежът към бързи печалби. Решението да работи с биологични и биодинамични продукти е логична стъпка в неговото развитие. Ван Велувен е председател на фондация Good Food Alliance (Съюз за добра храна), член на борда на фондация De Proeftuinen за устойчиво лидерство, член на Биораад, консултативен орган за иновативно предприемачество, професор в Saxion college. Той е автор на кулинарните книги „Истинското сирене“, „Модерно готвене в Холандия“, „Вкусовете на 13-те месеца“ и др. Ерик има опит с проекти на национално и европейско ниво. Бил е два пъти в България по проект за устойчив туризъм и хранене.

Каролина Верхувен е кулинарен етнолог и собственик на Academy Culinary History (Академия по кулинарна история). Тя е нейн директор и водещ експерт по готвене на биологични и здравословния ястия. Интересува се от всичко, свързано с готвенето. Има близо 40-годишен опит в консервирането на продукти – месо, зеленчуци, плодове, като е разработила и множество рецепти за конфитюри, сладка, чатни, сухи супи. Прави курсове и презентации по готвене с традиционни местни продукти, консервиране, кулинарно наследство и история. Има опит в редица международни проекти.

Ерик и Каролина ще покажат уменията си в ресторант „Соул Кичън“ и в Холандското посолство в София, а после в „Дивата ферма“ в с. Горно поле. Сред поканените са дипломати, български готвачи, представители на кулинарни тв програми и издания, биопроизводители, почитатели на биологичната и здравословната кухня, собственици на къщи за гости в Източните Родопи, преподаватели и ученици от училища по обществено хранене и други.

С двамата холандски кулинарни експерти ще бъде и Мартийн Ланкестер, холандски лекар и собственик на един от първите биологични ресторанти в Амстердам, посветил живота си на популяризирането на биологичните методи на хранене и земеделие. Ланкестър е изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която работи от 1990 г. за опазването на природата и развитието на биологичното земеделие.

В рамките на събитието за първи път ще бъде представен Кулинарен Пътеводител за Източните Родопи, плод на няколкогодишна работа на координатора по биоземеделие в „Новото тракийско злато“ доц. Владислав Попов в сътрудничество с колеги по проекта. Книгата представя популярни ястия от района на Източните Родопи, като са дадени и рецептите за тяхното приготвяне. Пътеводителят предлага също и информация за съставките за ястията, както и къде могат да се закупят от биологични производители в региона. Приложен е и списък на подбрани туристически места в Източните Родопи, които могат да се опитат тези ястия. Все повече производители в Източните Родопи отварят стопанствата си за гости и туристи, които могат на място да опитат пресни биологични плодове и зеленчуци.