Календар

Поправките в Закона за горите - приватизация за 'свои хора' на един от последните обществени ресурси

Поправките в Закона за горите - приватизация за 'свои хора' на един от последните обществени ресурсиСофия, 13 юни 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че приетите днес поправки в Закона за горите ще доведат до непрозрачно разграбване на един от последните обществени ресурси.

Природозащитниците се обръщат към президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените и ще изпратят сигнал до Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ. Очакват се и протести на граждани.

Какъв е проблемът с промените в Закона за горите:

Държавните гори и защитени територии заемат 20% от територията на България. Те са последният публичен значим ресурс, който все още не е преминал в частни ръце. С приемането на измененията на Закона за горите ще се увеличи изсечената и застроена площ в горите и защитените територии, сред които и Природен парк Витоша.

За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост, без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение.

За първи път от 1925 г. насам крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им.

За първи път от 1931 г. насам, когато е обявена първата защитена територия у нас, държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост.

За първи път от 1955 г. насам държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина.

За първи път от 1991 г. насам, когато се приема Конституцията, държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани с земеделието, като например ски курорти и голф-игрища.

За първи път от 1991 г. насам държавата създава отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски курорти и голф игрища, като ги освобождава от дължимите държавни такси за промяна на предназначението на имотите.

За първи път от 1996 г. насам, когато влиза в сила Закона за държавната собственост, се дава възможност публичната държавна собственост да се утежнява с вещни права за ползване, които се раздават без търг само с решение на министъра на земеделието.

За първи път от 1997 г. насам, когато започна реституция на горите, държавата отново разрешава на частните собственици на гори до 20 декара, да ги секат без каквито и да е регулации от страна на държавата.

Допълнителна информация:
- Популярни лица от сцената и екрана казват в три кратки клипчета своето мнение за горите и това, което всеки може да предприеме:
http://www.youtube.com/user/forvitosha/videos

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2768 посещения 1 коментара

Коментари

 1. Божур
  2012-06-21 14:14:22

  Почти девет от 10 българи (87 процента) планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27 на сто спрямо 2011 г., показва проучване, направено в България от международна компания за картови разплащания. Българите сме оптимисти, но и гъвкави, та чак пластични. Съдете сами:
  София беше курортен град, преди да се пренасели.
  Ходехме по Лозенската планина, Люлин и Витоша всяка неделя.
  Но и отпуската си можеш да караш там — вечер се прибираш дома. Миналата година точно така изкарах отпуската си, по тези 3 планини.
  Автобусите до Лозенската са претъпкани, карат хората от селата към работата им в столицата. Гледат туриста-айляк с оня шопския поглед, но иначе се майтапят качествено, живи да са.
  До Банкя (Люлин демек) автобусите са през 15 мин, да се слави името Му.
  От центъра на родното Му място до крайните квартали билетче никой не дупчи - в Банкя е дошъл комунизмът. Както беше в Правец, преди да гътнат бай Тодар Ж.
  До Витоша (Алеко) автобусите са абсурдно малко и с билет 4 лв :(
  До Златните мостове има едни маршрутки-душегубки... трае повече от 1 час и туристите са един върху дрег на 3 пласта.
  Цеко лифта не пусна (кабинковия Симеоновския) цяло лято.
  Само Драгалевския лифт пускаше Цеко в неделя, опашката беше като за мазохисти, а качването върху седалките - за еквилибристи.
  Що така - ами такъв му е концесионният договор, сключен с кмета Бубайко през 2007
  http://pressclub.bg/society/20120617/news-105902
  Та така. Аз съм един от деветимата българи, които ще почиват (и) тази година.
  В Банкя, къде другаде ;)))

OFF

Последно качено » Новини