Лобистката поправка, позволяваща евтино и лесно застрояване на защитени територии и изсичане на гори отпадна!

25 Юли 2012
5236
Лобистката поправка, позволяваща евтино и лесно застрояване на защитени територии и изсичане на гори отпадна!
Лобистката поправка в Закона за горите, която предвиждаше по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България отпадна. Това стана ясно днес, след като Народното събрание прие на второ четене поправките в нормативния акт, за които беше постигнато съгласие между Комисията по земеделие и гори, Министерството на земеделието и храните, Коалицията неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, Гражданска група „За Витоша”, инвеститори и общини.

„Отпадането на тези скандални и опасни поправки от закона е огромно постижение за гражданите на България”, коментираха от Коалицията „За да остане природа в България”.

Началото:

През декември 2011 г. Министерският съвет внесе в Народното събрание предложения за поправки в новия закон за горите. В същността си те бяха скандални и безкрайно ощетяващи българската природа и интересите на гражданите. Основният момент беше, че те позволяваха по-лесно и по-евтино застрояване на защитени територии и изсичане на гори в България. Последва шестмесечната кампания срещу внесените предложения с писма, становища, протести и събития, които бяха подкрепени от хиляди граждани.
Въпреки това, през юни 2012 г. Парламентът одобри тези поправки, което доведе до безпрецедентни граждански протести в цялата страна. Тогава президентът на републиката Росен Плевнелиев наложи вето на закона, а министър – председателят Бойко Борисов инициира диалог, в рамките на който бяха възприети само текстове, за които няма несъгласие от основните заинтересовани.

Какво още гласува Парламентът?

Днес Парламентът прие още няколко поправки, които ще доведат до опазването и устойчивото управление на българските гори.
Това са:
- въвеждане на политика за всяка гора, която се застроява да се заплаща цена на компенсационно застрояване, която да се използва за създаване на нови гори;
- поемане от страна на държавните горски предприятия на опазването от нарушения в частните гори до 2 ха;
- поемане на разходите за горскостопанско планиране на частните гори до 2 ха от държавата;
- ускоряване на процеса на изготвяне на областни горско-стопански планове и въвеждане на плащанията за екосистемни услуги

„Считаме, че диалогът е най-добрият начин за разработване на законите в страната и се надяваме той да се превърне в постоянна практика, която да даде възможност за реално участие на гражданите при взимането на решения”, коментираха от Коалицията „За да остане природа в България”.


Коалицията подкрепя събитието на скиори и туристи от гражданска група „За Витоша”, което ще се проведе днес, сряда 25 юли, в 18:15 пред Столична Община. То ще премине под надслов „Витоша за всички, а не за една фирма!”
С него протестиращите настояват да има ски сезон 2012/13 г. на Витоша, както и за безопасен и удобен достъп до планината на разумна цена.