„Протестиращият на Орлов мост“ стана „Човек на годината“ 2012

10 Дек. 2012
1921
„Протестиращият на Орлов мост“ стана „Човек на годината“ 2012
"Протестиращият на Орлов мост е Човекът на тази година. Този човек се мобилизира срещу едно държавно управление, което злоупотребява с обществената власт в частни интереси и злоупотребява със своя суверен – гражданите, като си позволява да взима политически и законодателни решения от негово име, не в негов интерес, и така опорочава самия базис на представителната демокрация – приеманите от нас, народа, чрез парламента ни, закони", каза адв. Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК и председател на журито на „Човек на годината“, при връчването на наградата.

"Протестиращият на Орлов мост показа на това нечестно управление, че Законът не е негова играчка – инструмент за търгуване с богатите, а нашият стълб срещу израждането на политическата система в експлоатация на общите блага от страна на малцинство институционално и финансово овластени играчи, лишени от морално уважение към правопорядъка – за сметка на всички нас. Протестиращият на Орлов мост припомни на самозабравилите се, предполагащи се безнаказани временни обитатели на нашите институции, че властта произтича от нас", добави Маргарита Илиева.

Освен голямата награда „Човек на годината“, журито определи и две подгласни, както и три специални награди. Асоциацията на Европейските журналисти – България и Тома Белев бяха отличени с двете втори награди. Дейностите на Асоциацията на Европейските журналисти – България са в защита на свободата на изразяване, на медийната независимост, на правото ни, като граждани, да получаваме информация, която е чиста, неманипулирана и обслужва нас, обществения интерес, а не частните, политически или корпоративни, интереси на отделни лица. Тома Белев e ръководител на Природен парк Витоша до февруари 2012 г., когато политически и финансови интереси успяват да го свалят от поста. Българският природозащитник е от водещите членове на коалицията „За да остане природа в България“, която обхваща близо 50 неправителствени организации и граждански групи, които се борят срещу заплахите за защитените територии в страната. След отстраняването му Белев се превърна в естествен лидер на зеленото движение, водещ фактор в битката за опазване на българската природа, един от най-силните и категорични гласове в дебатите около Закона за горите.

Българският хелзинкски комитет и журито на „Човек на годината“ 2012 връчиха и три специални награди. Росен Босев взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България. Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест. Радослав Стоянов беше обявен за "Активист на годината". На церемонията бе обявен и носителят на Наградата на публиката – събралият най-много гласове при онлайн гласуването на сайта humanoftheyear.org. Това е независимият сайт за разследваща журналистика "Биволъ".