Призив за опазване на табелите по Трансродопския маршрут

11 Дек. 2012
3396
Призив за опазване на табелите по Трансродопския маршрут
Има участъци, в които сякаш някой целенасочено премахва табелите, като например в района около Бяла река и село Дъждовница. Между селата Гълъбово и Латинка маркировката на дърветата е изсечена с брадва, обясни Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в НТЗ.

Трансродопският маршрут тръгва от Пампорово на изток и преминава през Западните Родопи, река Арда и язовир “Кърджали”, района на “Студен кладенец”, Ивайловград, Маджарово и се връща обратно в Кърджали.

Очаква се маршрутът, финансиран по българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ да привлече повече туристи в Родопите. За да бъде обаче маршрутът успешен и наистина привлекателен както за групи, така и за индивидуални туристи, маркировката е изключително важна.

Официалното представяне на Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм е предвидено на изложението Ваканция и СПА Експо 2013 (14-16 февруари) в София. Тогава ще бъде готова и карта на маршрута. Очаква се маршрутът да бъде включен в програмите на „Къща за приключения и книги“, „Байкария“, български и чуждестранни туроператори.