Нападение на вълци над тарпаните при с. Сбор

15 Яну. 2013
4311
Нападение на вълци над тарпаните при с. Сбор
„При вълча атака стратегията на конете е да избягат. За съжаление в този случай кончето не е успяло да се откъсне и да избяга със стадото на по-сигурно място”, обясни Христо Христов, експерт по дива природа и биоразнообразие в проекта „Новото тракийско злато“ (НТЗ). „ Данните от радиояките и наблюденията ни обаче показват, че след нападението конете избягват мястото на атаката и предпочитат открити места, на които се чувстват по-сигурни. Това ни кара да мислим, че тарпаните са научили как да се пазят от вълците“, допълни той.
Според Франк Зандеринк, ръководител на НТЗ, това, което се е случило с тарпаните не е неочаквано за екипа на проекта и е пресметнато развитие.
Вълчите жертви, както казва и Христо Христов, са част от естествените природните процеси, които все по-рядко могат да се наблюдават на други места в Европа. „В Източните Родопи конете, кравите и другите тревопасни поддържат пасищата и по този начин създават и поддържат хабитати за много други видове. Когато станат жертва на хищници, те осигуряват храна за лешоядите. Именно това прави биологичното разнообразие на Източните Родопи толкова уникално“, посочва експертът на НТЗ.
Вълците обикновено нападат тези животни, които най-лесно могат да бъдат хванати, например млади и неопитни, стар и слаб дивеч. Животните, които имат бързи реакции и са в добро здраве, биват по-рядко залавяни от вълци. Заради осъществявания естествен подбор вълците имат положителен ефект върху животните, които нападат, и са имали през вековете важна роля в екосистемите. Освен че имат значение за екосистемите, вълците все повече се превръщат в туристическа атракция в Европа.

В рамките на проекта НТЗ през лятото на 2012 г. холандския студент Тим Ашбрюк проучи взаимодействието между едрите тревопасни и вълците в Източни Родопи. Резултатите от изследванията му, които се очакват в началото на 2013 г., ще дадат по-пълни данни за популацията на вълците в Източните Родопи и хранителните им предпочитания.