„Източните Родопи – българското диво чудо на Европа“

16 Май 2013
2226
„Източните Родопи – българското диво чудо на Европа“
Ще бъде представен и издаденият наскоро Кросбил пътеводител за Източните Родопи (в България и Гърция), предназначен за запалени природолюбители и екотуристи.

Сред участниците в събитието са представители на холандската организация АРК, която заедно с другата холандска фондация Авалон активно работи в Източните Родопи в рамките на „Новото тракийско злато“, както и представители на Rewilding Europe, които сега са на мисия в района.

Организатори на събитието „Източните Родопи – българското диво чудо на Европа“ са фондациите „Кредо Бонум“ и „Новото тракийско злато – България“. Поканени са дипломати, представители на бизнеса, зелени организации, журналисти.

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. Проектът съчетава в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Компонентът дива природа има за цел създаването и запазването на едно от най-добрите места на дивата природа в Европа. Биоразнообразието в Източните Родопи е едно от най-богатите в Европа!

Районът на Източните Родопи има шансове да се присъедини към програмата Rewilding Europe (Дива Европа). Една на програмните цели на “Дива Европа“, е "около 2020 година да има 1 млн. ха (10000 km ²) дива територия на 10 места в Европа, които обхващат различни региони". Концепцията за „подивяването“ бе представена на проведената под чешкото председателство на ЕС през май 2009 година конференция "Дива природа и големи естествени местообитания в Европа" „Дива Европа“ получава над 20 номинации, от които впоследствие са избрани пет района: Делтата на Дунав, Източните Карпати, Южните Карпати, Велебит и Западна Иберия. За да изпълни целта си, „По-дива Европа“ се насочи към „определянето на нови пет района-модели”. Те ще бъдат анонсирани на 10-ия Световен конгрес за дива природа в Саламанка (Испания) през октомври 2013. До март 2012 г., са получени десет нови номинации за девет района. След като е направен подробен преглед на всички предложения, е взето решение за четири района да бъдат направени по-нататъшни задълбочени оценки: (Централни Апенини, Голяма Лапония, Щетинския залив и Тракийската планина (Източните Родопи).