Заради брутално поведение на концесионера в северната част на Иракли трябва веднага да бъде отнета концесията

Да спасим Иракли
13 Юни 2013
3466
Заради брутално поведение на концесионера в северната част на Иракли трябва веднага да бъде отнета концесията
Обявеното за 15ти и 16ти юни почистване на Иракли, което е вече традиционно и 12то подред, се оказва, че може да бъде помрачено от грубиянското поведение на местния пореден “инвеститор”, “Емона 2000”, който се оказа, възпрепятава достъпа на български граждани до плажната ивица, окупирал е и забранил достъпа до вода, която винаги е била достъпна, позволява си да забранява фотографиране, въпреки че плажът и пътят са изключителна държавана собственост.

Всичко това е непростимо, недопустимо и в разрез с разбирането за демократичност и етика. Още по-страшното явление е подкрепата за инвеститора от държавната администрация, която вместо да защитава обществения интерес защитава единствено имиджа си на невиждащи по-далеч от носа си мишоци.


Изключително разочароващо и отблъскващо е отношението на новия кабинет и парламент към опазването на Черноморието - една от най-спешните задачи на новия парламент се оказа гласуването в парламентарна комисия на мораториум върху забраните за строеж и премахването на незкаонните строежи по Черноморието. Това поставя въпроса чии интереси ще защитава това правителство?

Въпреки, че е наето вещо лице, припомняме, че не е отпаднала забраната за строителство, въпреки намеренията! Това означава, че “инвеститорът” “ЕМОНА 2000” в момента е в нарушение на българското законодателство и трябва да бъде санкциониран и спрян незабавно!

Настояваме за отмяна на концесията на плаж Вая на Иракли.

Българската политика постоянно опревергава твърдението, че по-лошо не може да стане. Правителство, което няма понятие, отношение и отговорност към устойчиво развитие на страната ни заслужава само едно – безмоторен летеж от сградата на МС.

В откровен ПР репортаж по Нова ТВ тази седмица, стана ясно още, че инвеститорът не само продължава да строи, но дори настоява, че това строитеслвто е “щадящо Черноморието”. Благодарение на услужлива репортерка разбираме, че не се задоволявал той само с “експертната оценка” на вещото лице (“архитек”, който очевидно иска да остане в историята с непрофесионализма и глупостта си), но щял да иска и още екологична експертиза. Тук се налага да напомним на младите репортерки от НОВА, че процедурата по ОВОС е задължителна (т.е. не е въпрос на добра воля на инвеститора) и въпреки това една от най-слабите места на природоопазването в страната и позволява на всеки инвеститор да си наеме “експерт”. При положение, че оценката се плаща от самия инвеститор, резултатите са плачевни и рядко в интерес на истината, а по-скоро в интерес на поредния безумен проект.

За съжаление в този репортаж, нито в друг можем да видим т.нар. “еднофамилни къщички” на по 5 етажа – мастодонти от бетон, обединени в комплекс, за очевидно мнооого голямо семейство. Другото, което остава скрито, е строежът на “бар” директно на плажа, игнорирайки всякакви закони за устройство на черноморското крайбрежие.

Гражданска група “Да спасим Иракли” е изключително обезпокоена от сигналите, които новото правителство подава към гражданското общество, игнорирайки с лека ръка постигнатото с много усилия в последните години. Саморепродуцираща се олигархична метастаза, настоящето управление явно няма желание за диалог и решаване на проблеми съвместно с гражданите и в тяхна полза.

Междувременно именно с цел да бъдат защитени интересите на българските граждани, съществуващите граждански групи в защита на Иракли, Кара Дере, Яйлата, Корал обединиха усилия в първата по рода си гражданска коалиция за морето и ще представят скоро цялостна визия за устойчивото развитие на Черноморието и запазването му от неправомерни, макар “узаконени” актове на присвояване и недемократичност.

Всички, които искат да покажат подкрепа за Иракли и почистят плажа от боклуци, донесени от морето през месеците извън сезона и от недобросъвестни посетители, са добре дошли в 10.00 часа в събота. Община Обзор ще помогне с извозването на боклука, за което сме изключително благодарни, а Асоциация “Полимери” ще дарят чували.

“Да спасим Иракли” апелира за незабавно санкциониране, оставяне на мораториума върху забраната за строителство по свръхпрезастроенето ни Черноморие и прекратяване на концесионния договор с фирма, откровено и регулярно нарушаваща българските закони!

Благодарни сме на община Обзор, Асоциация Полимери и платформата “За България” за подкрепата.