Вкусете биопродукти от Източните Родопи на Узана - 2013

12 Юли 2013
2351
Вкусете биопродукти от Източните Родопи на Узана - 2013
„Новото тракийско злато“ участва за първи път със своя собствена шатра на третия Фестивал на зелените идеи в действие. Ще бъдат организирани дегустации на продукти на биофермери и собственици на къщи за гости от мрежата на НТЗ: домашни овче сирене и масло, домашен хляб и питки, няколко вида вино от биогрозде, сусамов тахан, мед, къпана баница, масленица, сусамки и др. В рамките на Фестивала ще бъдат организирани дегустация и продажба на Tokmakli, червено вино от биогрозде в преход, сорт Каберне фран на производителя от мрежата на НТЗ Йонко Тодоров.

Гостите на Фестивала могат да получат на щанда на НТЗ и множество материали на тема „Приключенски, селски и екотуризъм в Родопите", както и да разговарят с координатора на „Новото тракийско злато“ по екотуризъм Михаела Кирчева, с биопроизводители и собственици на къщи за гости от Източните Родопи. На щанда ще бъдат предлагани картата и пътеводителя за Източните Родопи, подготвени от НТЗ през 2011 и 2012, както и Кросбил пътеводителя (на английски език) за българската и гръцката част на планината, издаден през април тази година.

Разработеният от НТЗ Трансродопски веломаршрут, както и предстоящият през септември демотур по маршрута, ще бъдат представени на главната сцена на фестивала на 12 юли (петък) от 19 часа.

Фестивалът започна през 2011 г. и е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на околната среда.

Повече за Фестивала и програмата: http://uzanafest.com/
Вижте за участието на НТЗ тук:
https://www.facebook.com/events/538181836219200/?fref=ts


За проекта „Новото тракийско злато“
„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.
„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.