Активисти на „Грийнпийс” блокираха бензиностанция на „Газпром” в защита на Арктика

Активисти на „Грийнпийс” блокираха бензиностанция на „Газпром” в защита на Арктика
Активистите, участници в акцията, са от 6 европейски страни – Австрия, България, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Те разпънаха банери с послание: „Газпром = унищожение на Арктика” и „Освободете нашите активисти”.

Арктика е под сериозна заплаха от нефтодобивната индустрия. „Газпром” има планове да започне добив на нефт през 2014 г. Компанията има история на множество аварии по време на операции, като екологичните й стандарти не са достатъчно високи. Липсват и адекватни кризисни планове за справяне с аварии и разливи. [1">

Нефтен разлив, който ще заплаши екосистемата и местните общности в Арктика, е почти неизбежен. Почистването му ще бъде невъзможно - сондажните територии са покрити с дебел лед през повечето време на годината, а обичайните температури са от -50°C.

Досега над 4 милиона души са подкрепили петицията на „Грийнпийс” в защита на Арктика ((savethearctic.org).
“Сондирането за нефт в Арктика носи сериозни екологични рискове и трябва да бъде прекратено. Искаме Арктика да бъде обявена за глобална защитена зона – и по този начин запазена. Именно тази северна територия охлажда планетата ни, и затова е важна за всички нас.” – коментира Деница Петрова от българския офис на „Грийнпийс”

Днешната акция е и в защита на активистите, които бяха задържани от руските власти на кораба „Арктик Сънрайс” на 19ти септември, след мирен протест. В момента те са намират в Мурманск, като е започнато разследване на случая.

[1"> [2"> Информация за „Газпром” и опитите за сондажи на компанията в Арктика:
http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/climate/Gazprom-Media-Brefing-Sep-2013-final.pdf

[3"> Информация за задържането на кораба „Арктик сънрайс”: http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/news/2013/press/korabut-na-greenpeace-arctic-sunrise-e-zadurjan-ot-ruskite-vlasti-v-mejdunarodni-vodi/

Повече за кампанията: www.savethearctic.org