Право на отговор до в. Стандарт

09 Фев. 2007
13
WWF Дунавско - Карпатска програма в България

До г-жа Славка Бозукова,
Главен редактор на в. „Стандарт”

Уважаема г-жо Бозукова,

По повод публикацията „Еколозите като таралеж в гащите”, публикувана във вашия вестник на 8 февруари 2007 г., бих искала да се възползвам от право на отговор като представител на коалицията от природозащитни организации, обединени в кампанията „За да остане природа в България”
Опитът на коментара да се представят всички екоорганизации като терористични е генерализиране, което ги слага под общ знаменател. А това не е правилно. След като беше разпространена информацията за заплахите в ски зона Банско, ние, както и много други природозащитни организации, се обявихме официално срещу терористичния подход, защото е незаконен и поставя в опасност живота и здравето на хората.
Компетентните органи ще установят кой стои зад заплахата. Коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България” също очаква с интерес да разбере кой е виновният. Всичко останало са спекулации.
В коментара, публикуван във вашия вестник, се дава за пример Австрия, „която по територия и население е идентична с България, където има 226 ски курорта с над 5000 км писти. Но не се чува нито един еколог да протестира срещу това”. От тези изречения не става ясно, че австрийските Алпи се многократно по-големи по площ от всички български планини, взети заедно, а често са по-значителни и като надморска височина.
По същата логика България може да се даде за пример на Австрия, защото в нашата страна има много морски курорти, а в Австрия нито един (защото няма излаз на море).
В същото време в коментара не се споменават изключително сериозните изисквания, на които трябва да отговарят всички проекти за ски зони в Австрия, и контрола върху тяхното изпълнение. Не се споменава и тенденцията да не се финансират европейски ски курорти на височина по-малко от 1500 м заради ефекта от промените в климата. Международни природозащитни организации, като WWF например, многократно са насочвали вниманието на проблеми с определени ски курорти, не само в Австрия, но и в други части на Алпите, включително и за Зимната олимпиада в Торино през 2006 г.
Колкото до обвиненията в непрозрачност, повечето българските природозащитни организации са регистрирани като неправителствени организации в обществен интерес. Това означава, че присъстват в публичния регистър към Министерство на правосъдието. В този регистър те ежегодно внасят технически и финансови отчети с информация за дейността и финансирането си. Цялата информация в него е свободно достъпна.
Коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България” не е против ски курортите въобще. Много от природозащитниците са и родители и също не искат децата им „вместо да са в планината, да "висят" в интернет клубовете, да затлъстяват и да продължават да посягат към дрогата”, както се посочва в коментара.
Но когато се изграждат ски писти в национални паркове, където е това е забранено, или пък строителството се прави не по законовите правила, коалицията от неправителствени организации, обединени в кампанията „За да остане природа в България”, ще продължи да обръща внимание на проблемите пред законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и пред европейските институции.
Накрая, но не на последно място запазената природа означава повече чиста вода и повече чист въздух, което също е от значение за здравето на българските деца.

Връзки:

* Връзка към статията: „Еколозите като таралеж в гащите”