Вкуси дивата природа на Източните Родопи: пет години българско-холандски проект „Новото тракийско злато“

24 Апр. 2014
2357
Вкуси дивата природа на Източните Родопи: пет години българско-холандски проект „Новото тракийско злато“
Участници в пресконференцията са холандският посланик Том ван Оорсхот, български и холандски членове на екипа на проекта: ръководителят на екипа Франк Зандеринк, координаторът по биоземеделие доц. Владислав Попов, координаторът по екотуризъм Михаела Кирчева, координаторът по дива природа Христо Христов и експертът по биоразнообразие Стефан Аврамов, както и Мартийн Ланкестър, изпълнителен директор на Авалон, една от двете холандски организации, ангажирани по проекта. Ще участват и двама от най-активните членове на мрежата на НТЗ в Източните Родопи: Благовеста Василиева от „Дивата ферма“ в с. Горно поле и Петко Ангелов от „Тепавицата“ в с. Рабово.

• През 2009 г. НТЗ започна работа в района със 7 сертифицирани биопроизводители, бе съставена и база-данни от около 80 потенциални биопроизводители и преработватели. Сега в мрежата на НТЗ работят повече от 40 сертифицирани или в преход биопроизводители и петима биопреработватели, контролирани от 3 сертификационни органа в България.
• Издаването на първата подробна туристическа карта за Източните Родопи, на Пътеводител за Източните Родопи (на български и английски език), на Crossbill пътеводител за Източните Родопи, предназначен за природолюбители, карта за маршрута ТрансРодопи.
• Възстановяването на елен лопатар и благородния елен, възвръщането в природата на Източните Родопи на диви коне тарпани и зубри. Районът е номиниран за Rewilding Europe (Да направим Европа по-диво място).

Това са само част от направеното от екипа на проекта. Постиженията на „Новото тракийско злато“ могат да бъдат видени по време на Уикенда на НТЗ в Източните Родопи на 26 и 27 април, когато къщи за гости и биопроизводители отварят врати за посетители със специална програма. Програмата за тези дни, както и за Деня на НТЗ в Кърджали на 25 април ще бъде представена в подробности на пресконференцията.