Конкурсът „Дърво с корен” отбелязва 5-годишния си юбилей с 2 нови категории за участниците от цялата страна

Конкурсът „Дърво с корен” отбелязва 5-годишния си юбилей с 2 нови категории за участниците от цялата страна
Категория „Вековните дървета говорят“, която миналата година беше пилотно обявена само за вековни дървета от София, вече очаква истории за дървета от цялата страна, които са надхвърлили достолепната възраст от 100 години и които пазят спомен и връзка с историческо събитие или личност от българското минало. През 2013 г. излъченият след гласуване победител за София стана дъбът на Безеншек, засаден в кв. Лозенец от Антон Безеншек, словенски стенограф и просветител с изключителен принос за развитието на след освобожденска България.

Втората нова категория е „Дървото на нашето семейство“, която очаква истории за дървета, които са засадени или обгрижени от млади хора – деца или младежи – в компанията на техните родители или баби и дядовци. Тук се очакват разкази за дървета, които не задължително са в семейна градина, но където и да са – кътче в гора или свободно зелено пространство - са засадени или докоснати от грижа на споделените желание и усилия на повече от един член на семейството.

Макар и в несъстезателна категория, тази година конкурсът се опитва да привлече всички заинтересовани и в една друга нетрадиционна инициатива – да събере поезия от български автори, посветена на дърветата. С помощта на всички, които споделят такава поезия, ще можем да съберем и популяризираме как българските творци са били вдъхновени от природата и зеленото ни богатство.

През тази година са добре дошли и разкази за дървета, които не само привличат погледа с величието и историята си, но и запомнени покрай някаква забавна случка или преживяване.

Всеки, който пази спомен или история, свързани с важно за него дърво, може да участва като ги изпрати със снимков материал на tree@bepf-bg.org до 14 септември 2014 г.

Номинациите ще се разглеждат от четиричленно жури, което ще отличи победителите в категориите „Млад природолюбител”, „Дърво с бъдеще” и „Дървото на нашето семейство“ също така ще излъчи финалистите във всяка от категориите „Дърво с корен 2014” и „Вековните дървета говорят”. Те ще участват в едномесечно онлайн гласуване през м. октомври, 2014 г., като победител ще стане дървото, събрало най-много гласове в своята категория, а победителят в категорията „Дърво с корен 2014“ ще продължи състезанието на европейско ниво с дървета от други държави.

Всички номинации, със снимки и истории на дърветата, ще могат да се следят във фейсбук групата на конкурса, където ще бъдат публикувани текущо.

Пълните условия за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ на www.bepf-bg.org

Тази година конкурсът се осъществява със съдействието на дългогодишните партньори в тази инициатива на фондация „ЕкоОбщност“ - „Адвенчър нет” и National Geographic Kids Bulgaria, както и с подкрепата на Ятото (www.yatoto.com) и Европейската комисия. Наградите за победителите включват – оценка на състоянието на дървото-победител в категория „Дърво с корен 2014“ и/или поставяне на информационна табела и ограда около него, както и ваучер за рафтинг приключение, абонамент за списание National Geographic Kids Bulgaria, таблет, настолни и логически игри – за номиниралите победителите в другите категории.

За контакт и допълнителна информация:
Дима Котева, тел. (02) 951 54 46, 0878 67 42 98, tree@bepf-bg.org