Юбилейното издание на конкурс „Дърво с корен” търси и споделя човешки истории и исторически спомени

Юбилейното издание на конкурс „Дърво с корен” търси и споделя човешки истории  и исторически спомени
През 2014 година в конкурса са отворени и две нови категории, събиращи истории от цялата страна. Това са категория „Вековните дървета говорят“, в която се търсят столетни дървета, пазещи спомен за съдбовни исторически събития или значими български личности, и категория „Дървото на нашето семейство“, която набира номинации за онези дървета, които сплотяват родове под своите клони и за които се полагат споделени грижи от цялото семейство.

Традиционно очакваме номинации от деца и юноши, училища, младежки клубове и детски градини за дървета, засадени и/или отглеждани с техните усилия, като победителят в тази категория ще получи титлата „Млад природолюбител“. Ако пък се грижите за своя или изоставена фиданка или поотраснало вече дръвче, дори и за застрашен от изчезване сорт или вид, като ревностно следите неговото развитие, изпратете номинация за категория „Дърво с бъдеще“.

Всички истории ще се състезават и в основната категория „Дърво с корен 2014“, като победителят ще представи страната в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“. Напомняме, че последното издание на международното състезание беше спечелено от Стария бряст в Сливен, който за първи път донесе на България дългоочакваната титла с невиждан досега резултат от над 77 хил. гласа в своя подкрепа.

Тази година, с несъстезателен характер, покрай конкурса е отправена покана и към любителите и познавачите на българската поезия. Събираме творби от признати български автори, които, вдъхновени от природата, са посветили свои стихове на дърветата, за да споделим с всички техния принос към популяризирането на зеленото ни богатство. Пълните условия за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ - www.bepf-bg.org.

Една от вече постъпилите тази година номинации ни изпраща в Божурище и разказва трогателна история за малко момиче и неговото куче: "Бях на 9 години, когато реката, която днес е нещо като вада, беше придошла. С моите приятели от махалата изтичахме до моста, за да гледаме голямата мътна вода. Неусетно с мен бе тръгнало и моето любимо куче Цезар. Както се бяхме зазяпали, видях как Цезар се подхлъзна и водата го понесе надолу. Помислих, че съм изгубила другарчето си, но тогава една върба сякаш го хвана в прегръдка и го спаси."

Тази и други истории и спомени за исторически или любими дървета можете да четете във фейсбук групата „Конкурс Дърво с корен“, където ще продължим да публикуваме до крайния срок, според постъпването им.