За бомбената заплаха в Банско и спекулациите срещу българските екологични организации!

02 Фев. 2007
30
Природозащитните организации, които са част от Коалицията „За да остане природа в България” са разтревожени от настроенията, които се създават срещу екологичните организации в страната, спекулациите по наш адрес за корупция, както и изявленията, че „това е новата българска екологична "Ал-Кайда", чиято цел е да унищожи туристическия бизнес в България”.

Авторите на изявлението за заложена бомба над Бъндеришка поляна в района на Банско не са представители на екологичното движение и не трябва по никакъв начин да бъдат свързвани от медииите и/ или държавните институции с коалиция „За да остане природа в България!” и кампания „Спасете Пирин”.

Ние винаги сме били открити и честни в нашите усилия за запазване на българската природа. Разпознаваеми сме за българските медии и за голяма част от българското общество. Нашите писма, искания и петиции винаги са коректно адресирани, подписани и имат координати за обратна връзка.

Екологичните организации са първите неправителствени организации, създадени още в края на тоталитаризма. Повече от 17 години ние се борим с всички средства на гражданското общество, за да съхраним българската природа.
Ние контактуваме директно с тези, които творят законите или са отговорни за тяхното прилагане и отричаме ефикасността на всякакви терористични действия. Винаги сме пропагандирали, че опазването на природата задължително трябва да е в съгласие с интересите на местните хора.
Да напомним, че средствата, които ние използваме са събиране на подписки, мирни шествия, сигнали, предложения и работни срещи с представители на институциите в България и Европейския съюз в защита на българската природа.

Апелираме отговорните институции да открият и накажат организаторите на тази провокация, защото това е действие, което пряко вреди на кампанията за спасяване на природата и на природозащитното движение, като му дава отрицателен образ пред цялото общество.

Призоваваме институциите да прилагат цялата строгост на закона – ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ!

Връзки:

* Кампания Спасете Пирин!