Улично изкуство вкарва природата в район „Възраждане”

Улично изкуство вкарва природата в район „Възраждане”
Инициативата е поредно доказателство, че много малко е необходимо, за да може да се сбъднат добрите намерения. Преди 3 седмици Евгени Радославов от (НПГПТО „Ломоносов”) замисля идейно с приятеля си Евгени Първанов (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) проект за стената на училището - за да разведри атмосферата не само на съученици и учители, но и за хората от квартала. Идеята е готова, приятели и съученици за изпълнението й има, но остава по-сложният въпрос – как да се осигурят необходимите материали. Решават да опитат да намерят материална и финансова подкрепа с търсене в Интернет. Проучват добре кои са най-устойчивите на външни условия, но и с най-безвреден за околната среда и човека ефект, спрейове за рисуване. След като избират марката, се срещат с фирмата-дистрибутор и дори успяват да я грабнат за каузата като договарят отстъпка в цената. Остава им да намерят някой да ги помогне с покриване на разходите за материалите. Отново с търсене из Интернет попадат на фондация „ЕкоОбщност” – неправителствена организация, работеща за екологични инициативи, сред които и за подобряването на градската среда. Евгени написва писмо и за негово учудване още на другия ден получава отговор и покана за среща.

Останалото – посланието на младите хора, които искат да провокират обществото с очите и въздействието на природата, тази събота ще бъде завършено и ще остане да взаимодейства с минувачите и да ни напомня, че човек и природа съжителстват взаимозависимо.

Енергията на младежите-творци и реализацията на проекта имат късмета да срещнат разбиране в екипа на „ЕкоОбщност” и да попаднат на тях в точния момент, когато организацията работи по екообразователни инициативи с млади хора и разполага с ресурс да ги подкрепи, в рамките на проект „София – град на бъдещето: по-зелен, по-мобилен и приятен за живот”, финансиран от Немската федерална екологична фондация.

В събота, 18 октомври, между 12 и 16 ч. ще е финалната права от работата на младежите. Ако минавате тогава край ул. „Кирил и Методий” 148, можете да се отбиете и усетите от магията на уличното изкуство. През ноември ще бъде популяризирано и филмче, разказващо за всички стъпки от творческия процес.