Още седмица избираме победител в конкурса „Дърво с корен 2014”

Още седмица избираме победител в конкурса „Дърво с корен 2014”
За разлика от предишни издания на конкурса, в които преобладаваха дървесни видове като дъб и чинар, които традиционно са вековни, тази година финалистите представят изключително пъстро множество – благун и космат дъб, чинар и черница, бял бор и круша „водник“, и черна топола, за запазването на който вид се полагат сериозни усилия в европейски мащаб. Всички те ни напомнят за огромното биоразнообразие и красиво зелено богатство у нас и за дълга ни да се отнасяме с повече отговорност и грижа, за да остане и след нас. Това е и целта на конкурса „Дърво скорен“ – да докосне сърцата ни с чисто човешки истории, обвързващи незабравими мигове от живота с ценени от нас дървета. Да ни припомни за забравените случки от детството, прекарано в игра под клоните на дървото в двора, за глъчката на селските събори и хорá, виещи се под широката сянка на разлистилата се корона, за отминали и значими исторически събития, споменът за които е стаен в безмълвните стволове на някой столетник...

Такива истории разказват и дърветата, претенденти за титлата в тазгодишния конкурс. Като крушата на Даскаловия род от гр. Трявна – шарена като наследниците на чорбаджи Христо Даскалов; като Скравенския дъб, пазещ историята за нещастната любов на млада жена, която се оттегля от светския живот и се отдава в служба на Бога; като Качармовата топола в с. Дъбене, общ. Карлово, край която даскал Лило Николов и Васил Левски са се срещали, основавайки първото въздържателско дружество в селото. Техните и още истории на любими дървета са достъпни на сайта на фондация „ЕкоОбщност“, където можете да подкрепите онова от тях, чиито история и осанка са ви впечатлили най-много.

Както и миналата година, гласуването се провежда едновременно в 2 категории на конкурса -„Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“, като в първата се избира дървото с най-интересна история измежду всички постъпили и достиганали до финала предложения, а във втората се съревновават дървета, свързани със значими личности или моменти от българската история. И двете категории са отворени за гласуване от хора от цялата страна.

В категория „Дърво с корен“ за 2014 г. до финалния кръг достигнаха:
 Самотният бор, възраст: неизвестна, местност „Ашиклар” над гр. Берковица
 Шоповото дърво (чинар), възраст: 2-3 години, пл. Славейков, гр. София
 Дъб, възраст: 650 г., с. Градина, общ. Първомай
 Дяволското дърво (дъб благун), възраст: над 350 г., с. Синеморец, общ. Царево
 Черна топола, възраст: 200 г., с. Дъбене, общ. Карлово
 Вековна черница, възраст: над 111 г., в двора на църквата в с. Крамолин, общ. Севлиево
 Космат дъб, възраст: над 280 г., местност „Могила” над гр. Сливница
 Чинар, възраст: 51 г., на площада в с. Арчар, общ. Димово, обл. Видин
 Джигуровският чинар, възраст: над 800 г., с. Джигурово, общ. Сандански
 Круша „водник”, възраст: над 150 г., в двора на Даскаловата къща в гр. Трявна

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:
 Източен чинар в двора на манастир „Св. Георги Победоносец”, с. Златолист, общ. Сандански
 Дъб до манастир „Свети Николай", с. Скравена, общ. Ботевград
 Група източни чинари в местност „Чифлика”, с. Белащица, общ. Родопи, обл. Пловдив

Победителите във всички пет категории на конкурса ще бъдат обявени на церемонията по награждаване, която ще се проведе в края на ноември в София. На нея ще станат известни както резултатите от гласуването, така и отличените от журито дървета в допълнителните категории „Млад природолюбител”, „Дърво с бъдеще” и най-новата – „Дървото на нашето семейство“. Участниците в конкурса, номинирали дърветата-победители, ще получат награди, осигурени от партньорите на инициативата, а дървото, спечелило титлата „Дърво с корен 2014“ ще получи спрециализиран преглед и грижа от експерт. То също така автоматично става финалист в международния конкурс
„Европейско дърво на годината 2015“, където ще се съревновава с дървета от още 12 държави. Надяваме се, че там, с подкрепата на цяла България, ще успее да представи страната ни достойно така, както го направи Старият бряст в Сливен, носител на приза „Европейско дърво на годината 2014“.

Конкурсът „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда със съдействието на Адвенчър нет, National Geographic България, NG Kids България, социална мрежа Ятото и с финансовата подкрепа на Европейската комисия.