Био градина Витоша е биологично чиста

27 Окт. 2014
3592
Био градина Витоша е биологично чиста
„Използваната от нас вода от река Аджибарица също бе изследвана по отношение на: активна радиация, цинк, желязо, феноли, олово, мед, кадмий, никел, хром, арсен и алуминний от лабораторията в ИАОС. Резултатите показаха, че стойностите на тези елементи са в незначителни количества, даже под определените за нормата такива.“сподели Петър Вълчовски, ръководител на проекта „Био градина Витоша“.

„Получените резултати ни дават основание, че е възможно отглеждането на екологично чисти продукти в градски условия. Производството на пресни и свежи зеленчуци от населението в границите на един град може да бъде ефикасно и даже да се превърне в забележителна индустриална ниша. Става въпрос за „отвоюване на земя в рамките на градските пространства", допълни Петър Вълчовски.

Първата градска експериментална био градина в София, (квартал Витоша улица професор Георги Златарски 18), отвори врати за посетители преди месец. За този период тя бе посетена от стотици заинтересувани любители на градското земеделие и живеещите в района деца, които взеха участие в различни семинари провеждани в градината. Градината е изградена с подкрепата на Столична Община и програмата Мтел еко грант.

снимка: gradinazlatarski.org