Дървета от 14 държави в надпревара за титлата „Европейско дърво на годината 2015“

Дървета от 14 държави в надпревара за титлата „Европейско дърво на годината 2015“
Конкурсът „Европейско дърво на годината 2015“ се организира от сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). Целта на инициативата, стартирала за първи път като национален конкурс в Чехия преди повече от 10 години, е да привлече вниманието върху ценните не само за жизнената ни среда, но и за културната идентичност и общностен дух, величествени представители на растителното царство, и да призове за повече отговорност към тяхното съхраняване.

За първи път през 2014-а българско дърво спечели състезанието и донесе международно признание и популярност на страната ни. Дългоочакваната титла получи любимият на сливналии Стар бряст, събрал 77 526 гласа на поддръжници от цялата страна и чужбина. Тази годината България ще представя чинарът, растящ на площада в с. Арчар, Видинско, който спечели приза „Дърво с корен 2014“ в ежегодния конкурс, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Така, 51-годишното дърво, превърнало се в приятел, незименна част от битието на местните жители и пръв участник във всички селски събори и празници, автоматично се класира като финалист в европейската надпревара.

Сред претендентите за европейския приз са дървета като Големият дъб в Шеруудската гора, приютявал в кухия си дънер Робин Худ и неговата весела дружина; борът в Опатовице (Чехия), за който преданията разказват, че е прокълнат седмоглав змей, борил се със Св. Георги; Дървото на Лейди в Шотландия, в чиито клони вече 24 години гнезди орел рибар (в България този вид е застрашен) – все обичани и известни дървета, за които се очаква да получат сериозна подкрепа по време на онлайн гласуването. Надяваме се, че и тази година съгражданите ни ще обединят усилия, за да помогнем на българския финалист да заеме достойно място сред дърветата в Европа.

Гласуването ще протече от 1 до 28 февруари 2015 г. на интернет страницата на конкурса - www.treeoftheyear.org, където всеки ще може да подаде своя глас в подкрепа на чинара в с. Арчар. Резултатите ще бъдат публикувани на същата страница на 5 март 2014 г.

снимка: BUL_ToY2014_platan_sping, Мирослав Людмилов