Естонски дъб, растящ в средата на футболно игрище, спечели титлата „Европейско дърво на годината 2015“

Естонски дъб, растящ в средата на футболно игрище, спечели титлата „Европейско дърво на годината 2015“
Победителят е 150-годишен дъб в гр. Ориссааре на о-в Сааремаа в Естония, който първоначално е растял в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 година, дървото се озовава в центъра на стадиона. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете. Небезизвестният „търсач на дървета“ и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, като през февруари посети и българския участник, сподели, че „дървото-футболист“ е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри“.

Тази година българското дърво застана на щастливото седмо място. Чинарът, растящ в центъра на с. Арчар, обл. Видин, през годините се е превърнал в сърцето на местната общност, а жителите на селото полагат заедно непрестанна грижа за поддържане на доброто му състояние. В чинара всеки би могъл да припознае своето любимо дърво, свързващо мястото, в което живее или е отраснал с незабравими моменти от своя житейски път. Благодарение на тази привързаност и отношение към природата, той получи подкрепа от над 7 хиляди гласа и зае достойно място сред обичаните дървета на
Европа.

Организаторите на конкурса „Европейско дърво на годината 2015“ споделят, че са изключително доволни от резултатите от гласуването: „Всяка година все повече хора гласуват, което означава, че все повече хора разбират значението на дърветата и нуждата да бъдат опазвани.“, казва Мирослав Кундрата, директор на сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association). И добавят, че всеки е добре дошъл на церемонията по награждаване, която ще се проведе в Деня на Земята – 22 април 2015 г. в Брюксел, под мотото „Частица природа идва в града“.

Резултати от гласуването в конкурс „Европейско дърво на годината 2015“:

1. Дъбът на футболното игрище, гр. Ориссааре, о-в Сааремаа, Естония - 59836 гласа
2. Големият чинар в Тата, гр. Тата, обл. Комаром-Естергом, Унгария - 53487 гласа
3. Тополите на Ремолинар, Агилар дел Алфамбра, обл.Арагон, Испания - 13951 гласа
4. Дъб Слав, с. Дембина, обл. Долна Силезия, Полша - 12354 гласа
5. Борът в Опатовице, гр. Велке Опатовице, Южноморавски край, Чехия - 12327 гласа
6. Големият дъб, гр. Нотингам, графство Нотингамшър, Англия - 9941 гласа
7. Чинарът в село Арчар, с. Арчар, обл. Видин, България - 7052 гласа
8. Черницата-маркер на историята, гр. Сеница, Търнавски край, Словакия - 6776 гласа
9. Дървото на Лейди, Лох Лоус, графство Пъртшир, Шотландия - 4193 гласа
10. Самотното дърво на Ланвълин, гр. Ланвълин, графство По̀ уис, Уелс - 1548 гласа
11. Дървото с пироните, гр. Вурен, Белгия - 1362 гласа
12. Кестеновото дърво, Пианело, Корсика, Франция - 654 гласа
13. Маслиново дърво в Кането Сабино, Сабина, обл. Лацио, Италия - 515 гласа
14. Ливански кедър, Балиндери, гр. Нина, графство Типърари, Ирландия - 308 гласа

Снимки на финалистите

Сдружение „Партньорство за околна среда” (Environmental Partnership Association) е асоциацияот шест фондации от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, подкрепящи гражданскипроекти, насочени към опазването на околната среда и активиране на местните общности. В продължение на повече от 20 години, откакто съществува, ЕРА е осигурила финансиране на проекти на обща стойност, надхвърляща 10 милиона евро.

Конкурсът „Европейско дърво на годината“ за първи път бе организиран през 2011 г. като продължение на популярния конкурс „Дърво на годината“, който се провежда в Чехия от фондация „Партньорство“ вече много години. Европейският конкурс е финалният кръг от състезанието, в който участват победителите от националните надпревари.
Целта на „Европейско дърво на годината“ е да привлече вниманието върху интересни стари дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме. За разлика от други конкурси, за „Европейско дърво на годината“ не са важни красотата, размерът или възрастта, а историята и връзката с хората. Ние търсим дървета, които са се превърнали в част от общността.

Ежегодно в конкурса се включват десетки, дори стотици хиляди хора и броят на участващите страни нарасна от първоначалните 5 на 14. Продължаваме да търсим още партньори в европейските държави, така че темата за защита на дърветата като носители на местния дух да се превърне в предмет на международен дебат.