Дъб–футболист получи наградата Европейско дърво на годината

Дъб–футболист получи наградата Европейско дърво на годината
Близо 250 души присъстваха на събитието, провеждано под патронажа на г-н Павел Поц, депутат в Европейския парламент и заместник председател на Комитета по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент и организирано с подкрепата на Европейската организация на собствениците на земя и „Тетра пак“. Около 185 хиляди души от цяла Европа се включиха в онлайн гласуването в международния конкурс за любими на хората дървета, което протече от 1 до 28 февруари 2015 г. В състезанието участваха представители на 14 държави, като с 60 хиляди гласа в своя подкрепа конкурса спечели Дъбът на футболното игрище в Естония. Негов подгласник е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар. Българският представител в Европейско дърво на годината 2015 – Чинарът от с. Арчар се класира на седмо място в гласуването с малко над 7 000 гласа.

150-годишният дъб от Естония първоначално расте в близост до малка спортна площадка. Когато я разширяват през 1951 г., дървото се озовава в центъра на футболен стадион. За жителите на града тази ситуация отдавна не е необичайна, а учениците са се научили да използват дъба, за да завършват своите подавания в мачовете. Небезизвестният „търсач на дървета“ и дългогодишен поддръжник на конкурса, Роб Макбрайд, който обиколи всички 14 финалиста, докато течеше гласуването, като през февруари посети и българския участник, сподели, че „дървото-футболист“ е „символ за всеки по света да види как нещата могат да бъдат по-добри“.

„Най-ценното в конкурса Европейско дърво на годината е, че той позволява на хиляди хора да осмислят околната среда като неделима част от общественото наследство.“ - изтъкна Павел Поц по време на церемонията. На 23 април, в сградата на Европейския парламент, Павел Поц бе домакин и на обучение за представители на страните-участнички в конкурса по стандарти в грижата за дърветата, роля на дърветата в градската среда за устойчивото развитие на населените места и мерки за опазване на вековни дървета. Водещи европейски специалисти от Чехия, Великобритания и Белгия представиха добри практики и примери за това как различни европейски общини са превърнали грижата за дърветата в неделима и важна част от политиките за управление на градската среда. Участниците в обучението обсъдиха възможности за бъдещо
сътрудничество за популяризиране на значението на грижата за дърветата в Европа и за по-добро ангажиране на институциите в планиране и изпълнение на мерки, които да спомагат за запазване на градовете като добър дом и за хора, и за дърветата и техните местообитания.

Резултатите от конкурса са достъпни на интернет страницата www.treeoftheyear.org