България е заплашена от наказателна процедура на ЕК заради ВЕЦ

WWF България
12 Юли 2015
1905
България е заплашена от наказателна процедура на ЕК заради ВЕЦ
От 10ч във вторник (14 юли) представители на WWF България, Сдружение за дива природа „Балкани“, риболовен клуб „Балканка“ и Българско каяк общество ще дадат пресконференция в пресклуба на БТА, на която ще обяснят мотивите да се обърнат към Брюксел.

Според инициаторите на жалбите, в България систематично се погазват правилата за функционирането на малките ВЕЦ, което води до унищожаването на реките и речните екосистеми и е в ущърб не само на природата, но и на хората, чиято дейност зависи от реката. Нарушени са три евродирективи – за хабитатите, за стратегическата екологична оценки, както и рамковата директива за водите.

Примерите са събрани посредством платформата http://dams.reki.bg/, целяща заснемането и описването на реалния ефект върху околната среда, оказван от съществуващите водноелектрически централи. Всеки гражданин е поканен да изпрати снимков и видеоматериал, който след преценка /бива публикуван. Информация за реките, засегнати от ВЕЦ, както и за съществуващите защитени зони покрай реки, може да бъде получена чрез географската информационна система на WWF http://gis.wwf.bg/rivers/.

Жалбоподателите от години се опитват да решат проблема на национално ниво, но не срещат достатъчно разбиране от институциите. Системното нарушаване на националното и европейското законодателство през последните повече от десет години предизвика десетки протести в цялата страна. Голям брой от конфликтните случаи доведоха до инициирането на дела в българските съдилища. Въпреки това, както и въпреки опитите за поддържане на диалог с отговорните институции, напредъкът по спазване на законодателството е незадоволителен. Механизмите за преодоляване на проблемите с българските власти бяха изчерпани и това доведе до повдигане на въпроса и пред европейските институции.

Участници:
Андрей Ковачев, Сдружение за дива природа „Балкани“
Димитър Куманов, риболовен клуб „Балканка“
Димитър Манев, Българско каяк общество
Иван Христов, WWF
Любомир Костадинов, WWF