Строят нов лифт на Банско извън концесията в Национален парк Пирин

11 Авг. 2015
3015
Строят нов лифт на Банско извън концесията в Национален парк Пирин
Освен това новият лифт не фигурира въобще в концесията за ски зона Банско. Съответно започналото строителство е поредният опит за заграбване на територии изключителна държавна собственост в Национален парк Пирин, като в случая това се осъществява не от концесионера, а от свързана с него офшорна компания.

Скандалното в случая е, че строителството е започнато прибързано, въпреки липсата на разрешение от екоминистерството за разширение на просеката чрез изсичането на вековни дървета и въпреки течащата проверка на Върховната административна прокуратура по случая.

Проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк Пирин. През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши на „Маренго трейдинг“ да строи, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк Пирин. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата.

Снимки на терен разобличиха лъжата на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали наскоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа на новия лифт бяха маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч на близо един век. Министерство на околната среда и водите не е издавало разрешение за сеч, за да се разшири просеката на досегашния лифт.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Снимки от вече започналото строителство: https://www.facebook.com/forthenature.org/posts/888430011194752