Сто „панди“ стартират на Софийския маратон

WWF България
02 Окт. 2015
2038
Сто „панди“ стартират на Софийския маратон
Дни преди старта, "пандите" получиха ценни напътствия от един от най-добрите родни бегачи на дълги разстояния Кирил Николов-Дизела. Планинските бегачи са сред най-заинтересованите от опазването на природата и в частност горите и затова се обърнахме за подкрепа към г-н Николов, който е истинска легенда в спорта, посочват от WWF България.

В четвъртък вечер Дизела проведе открита тренировка за членовете на отбора и им разказа за това как е успял да премине Ком-Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути. Той сподели, че не е безразличен към опазването на природата. „Много хора не осъзнават какво богатство е това, че София е единствената европейска столица, разполагаща с дива планина толкова наблизо“, каза Николов и посочи, че тренира основно на Витоша и в горната част на Борисовата градина.

Съветите, получени от Дизела със сигурност ще са от полза в неделя, когато независимо дали ще стартират на най-кратката дистанция от 3км, на средните от 8 или 20км или на маратонската от 42км, всички стотина души, които ще облекат специалните тениски с панда, ще дадат най-доброто от себе си и ще изпитат границите на собствените си възможности.

Каузата определено си заслужава. Старите гори в България са 100 000 ха, или само 2,5% от горите в страната. Повечето не са защитени. WWF работи за тяхната защита и опазване чрез подобряване на законодателството и прилагане на горска сертификация по международната система FSC. Всеки може да подкрепи Отбора на пандата и опазването на старите гори чрез дарение на spasetedivatapriroda.bg.