70 дървета са номинирани в „ДЪРВО С КОРЕН 2015”

Фондация ЕкоОбщност
03 Ноем. 2015
2596
70 дървета са номинирани в „ДЪРВО С КОРЕН 2015”
От тях, в началото на ноември, журито на конкурса ще избере 10 финалиста, претенденти за титлата „Дърво с корен 2015” и 3 финалиста, претенденти за отличието в допълнителната категория „Вековните дървета говорят”. Победителите ще бъдат определени измежду финалистите чрез общодостъпно онлайн гласуване на сайта на Фондация „ЕкоОбщност”. Победителите в другите две допълнителни категории в конкурса – „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители ще бъдат излъчени от журито на „Дърво с корен 2015”.

Тази година журито на конкурса е в състав: доц. д-р Веселка Тончева (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН), Евгени Цавков (гл.ас. в ЛТУ, Факултет по горско стопанство, катедра "Дендрология"), Майя Апостолова (Туристически информационен център, гр. Хисаря), Радослав Цонов (Директор „Операции" в Yatoto), инж. Тома Белев (Председател на Управителния съвет на СНЦ „Зелени Балкани", Сдружение „Асоциация на парковете в България"), доц. д-р Александър Делков (Институт по гората, БАН).

Победителите в конкурса и допълнителните категории ще бъдат обявени след приключване на онлайн гласуването през декември, на специална церемония, по време на която ще бъдат връчени и наградите на отличените участници. Носителят на титлата „Дърво с корен 2015“ ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” (www.treeoftheyear.org), който ще се състои през следващата година. Той ще получи и специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.

Останалите категории ще бъдат отличени с абонамент за National Geographic България, абонамент за NG Kids България, ваучер за рафтинг приключение от „Адвенчър нет”, ваучер за покупки от магазини „Стената“, нощувка за двама (плюс до 2 деца) от мрежата „Зелена къща“ и „Зигзаг холидейс“.