Дъбът от дунавския парк в гр. Силистра е „Дърво с корен 2015”

Дъбът от дунавския парк в гр. Силистра е „Дърво с корен 2015”
Победителят в „Дърво с корен 2015“ беше номиниран от Невяна Маринова от гр. Силистра, която написа за него:

Ще ви представя един дъб, част от най-стария градски парк в България – Дунавския парк в Силистра… или каквото е останало от него. Дъбът е над сто годишен, но все още няма табелка, че е защитен за да бъде опазен… Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. е обявен за природна забележителност с национално значение.

Дъбът заема огромно място в нашето ежедневие, винаги около него има хора, за да събират енергия, сили и животворен заряд, но какво правим за опазването му… И до ден днешен не е защитено. Миналата година „обновяваха“ другата част на парка. Така си отидоха дълголетници, а тези които останаха са с отворени рани от огромните машини, които работиха там… Облъскани, орязани и вече гниещи и болни.

Писмото ми е и като зов за помощ, да опазим малкото което ни е останало.

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира "Св. Панталеймон" в местността Голо бърдо, гр. Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, обл. Смолян.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За "Вековните дървета говорят" журито на "Дърво с корен 2015" посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана дъбът на Йордан Радичков от бившето с. Калиманица, обл. Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

В другите две допълнителни категории победителите бяха излъчени директно от журито на конкурса. В категория "Млад природолюбител" наградата взеха учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък, които се грижат за екопарка в двора на училището. В категорията за доброволец-залесител, която е нова за конкурса, беше отличена Илияна Тенева от гр. София за разказа и за залесяването в местността Меча поляна на Витоша.
Журито реши да връчи и една специална награда - за секвоята от гр. Карлово, номинирана от Атанас Янев, също от Карлово.

Победителите бяха отличени днес, 15 декември 2015 г., на тържествена церемония в Полския институт в София. Наградите връчиха: директора на Фондация „ЕкоОбщност” Любомира Колчева, членовете на журито - инж. Тома Белев, инж. Евгени Цавков и Радослав Цонов от „Ятото”, а също и Любомир Попйорданов, собственик на магазини „Стената” и „ЗигЗаг Холидейз”.

Всички победители и техните истории

Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Адвенчър нет”, National Geographic Bulgaria, NG Kids Bulgaria, магазини „Стената“, мрежа „Зелена къща“, „Зигзаг холидейс“, съфинансиране от Европейския съюз и с медийната подкрепа на „Ятото“.