Представителите на Сдружение Бъдеще за Сапарева баня лъжат нагло

15 Апр. 2008
3603
Представителят на гражданското сдружение "Бъдеще за Сапарева баня" - г-н Милан Джоргов, цитиран от Агенция Фокус на 11 април, твърди, че "Нищо ще се строи в Националния парк "Рила", нито пък в буферните зони", имайки предвид ски курорта на Паничище.

Това твърдение е явна лъжа, тъй като 1/3 или 600 дка от територията проекта за ски курорт "Паничище-Езерата-Кабул" попада в проектозащитена зона Рила буфер, а 2/3 или 1800 дка на територията на Национален парк "Рила".

За справка вижте карта на проекта на адрес: http://forthenature.org/upload/maps/Rila_BG_Natura2000_small.JPG

Справката в Дакси (http://forthenature.org/documents/280) показва връзката на сдружението с едрите играчи на пазара на недвижими имоти в района - Алексей Мелханов и Денис Ципулев. Господата Ципулев и Мелханов, изкупили стотици декари земи в Сапарева баня и Паничище, имат обща фирма - "Рилски имоти", с члена на управителния съвет сдружение "Бъдеще за Сапарева баня" - г-н Петър Чучуганов.

Как бихме могли да вярваме на това сдружение и представителите му и на другите им твърдения, че местните хора подкрепят проекта и разчитат, за да спре емиграцията.

Подобни "сдружения" вече сме виждали в кампаниите за Банско и Иракли, те често са свързани с инвеститорските интереси повече, отколкото с интересите на местните хора.