Дъбът от Дунавския парк в Силистра е българският претендент за титлата ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2016

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е българският претендент за титлата ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2016
Гласуването ще продължи до последния ден на февруари на www.treeoftheyear.org, където всеки може да даде своя глас и да подкрепи желаното дърво в борбата му за титлата „Европейско дърво на годината 2016”. Очертава се напрегната надпревара сред 15-те кандидати от Англия, Белгия, България, Германия, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Северна Ирландия, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия.

„Обръщаме голямо внимание на социалното и екологично влияние на конкурса. Затова тази година представяме и възможността за индивидуални дарения, които да помогнат в защитата на европейските дървета, като насърчаваме хората да мислят за всяко тяхно дарение като прегръдка на дърво”, казва Михал Весели, управляващ директор на Асоциация „Партньорство за околна среда”.

Тази година към инициативата се присъединиха със свои представители две нови държави – Германия и Северна Ирландия. Германското предложение е впечатляваща липа, под която ежегодно се обявява местният „крал на стрелците”. Дървото от Северна Ирландия е исторически символ на мира и възпоминанието за жертвите от Втората световна война.

Беси Спейт, главен управител на „Уудланд тръст”, организатор на „Дърво на годината” за Британските острови, споделя: „Конкурсът „Дърво на годината” свързва хората с тяхното наследство и показва, че хората в цяла Европа обичат дърветата. Всички значими дървета трябва да бъдат защитени, за да могат бъдещите поколения да продължават да им се наслаждават.”

Повече информация за „Европейско дърво на годината”
Снимки на финалистите

снимка: Дъбът от Дунавския парк в Силистра, Невяна Маринова