Младежи посрещнаха ваканцията с екоработилници

Младежи посрещнаха ваканцията с екоработилници
Седмокласниците от Първо основно училище в Берковица изявиха таланта си в модния дизайн, като сами измислиха и изработиха модели на дрехи и аксесоари от рециклирани материали. Необичайната модна линия беше представена пред съучениците им на официално модно ревю, което се проведе на 1 април в училището. С това събитие класът показа своето отношение към отпадъците, на които не трябва да се гледа като на вече ненужни вещи, а като на ресурс, който може да бъде използван многократно и за различни цели. Всички знаем, че в природата не съществува боклук и всичко е организирано в един неспирен кръговрат. А със своето „еко“ ревю, ученическият екип отправи послание да се поучим от природата и погледнем с други очи на това, което оставяме след себе си.

Интересно събитие бяха подготвили екипите от 6. и 7. клас на СОУ „Иван Вазов“ в Мездра. Младежите изпълниха екоработилница с богата програма, в която чрез отправени предизвикатества към участниците демонстрираха различни аспекти на влиянието на човека върху околната среда и как можем да сме по-щадящи в действията си към нея. Учениците вложиха много творчество и въображение, изработвайки различни предмети и украси от природни и рециклирани материали. Така показаха, че не е необходимо да влизаме в омагьосания кръг „купи-хвърли-купи“, когато можем да вдъхнем нов живот на някоя стара вещ. С последвалата задача те призоваха за отговорно поведение, като нарисуваха указателни знаци и табелки как трябва да се държим, когато се намираме навън сред природата, за да не оставяме вреден отпечатък. А в края на заниманието, участниците се включиха в забавна игра, онагледяваща липсата на баланс между ограниченото количество ресурси на планетата и растящото население.

Екипът от ОУ „Христо Ботев“ в Мездра пък реши да информира и провокира своите съученици със „зелено кино“. Прожекциите с последвали дискусии ни показаха непознатата страна на пластмасите и вредата от тях, не само от гледна точка замърсяването на планетата, но и върху здравето ни. Отговориха и на въпроса, който всички се е случвало да си задаваме, а именно защо техниката има ограничен живот и какво е „планирано остаряване“. Седмокласниците от училището участваха и в доброволческа акция на 25 март, като засадиха рози в градинката пред бившия Младежки дом в града. Тя се осъществи със съдействието на местните институции, които предоставиха цветя и място за целите на екозаниманието, а на инициативата присъства и самият кмет.

Работилниците с ученици от Северозапада са част от серия дейности, целящи да информират младежите за причините и следствията от променящия се климат и изградят съзнателост в отношението им към природата. Заниманията, организирани от фондация „ЕкоОбщност“, ще продължат до края на месец април. Те ще завършат с екоиновационно състезание, в което отбори от няколко училища ще трябва да представят своите идеи и решения по зададен екологичен казус.

Проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността и активиране на местни власти и общности за реагиране на и адаптация към климатичните промени“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИП 2009 – 2014г.