Площадката на Белене – корупционен гьол или възможност за безядрено развитие?

Площадката на Белене – корупционен гьол или възможност за безядрено развитие?
Уважаеми г-н Борисов,
Решението на Арбитражния съд при международната търговска палата по делото между НЕК и Атомстройекспорт за спирането на строежа на АЕЦ Белене е факт. Макар и с известно забавяне получихме очаквания резултат, НЕК ще трябва да плати над 1 милиард лева на руската страна заради поръчаното оборудване. На принципа „Гузен негонен бяга“, в медиите веднага заваляха изявления на част от главните виновници за поредния удар върху българските интереси в енергийния сектор и в услуга на руските. Първанов, Р.Овч. и разни дежурни „консултанти“ нагло обясняват, че сега е момента да се построи АЕЦ „Белене“ и колко това щяло да е изгодно за страната ни.
Всъщност от самото начало идеята за нова АЕЦ в Белене е куха от съдържание и ненужна на страната ни. Още през 1990 г. екип на БАН в т.нар. „Бяла книга“ излезе със становище:
„От енергийна, икономическа, техническа, сеизмична, екологична и социална гледна точка, строителството е недостатъчно обосновано и е неприемливо“.
През последните 15 години всички независими експерти даваха оценки за липсата на необходимост от строеж на нова ядрена мощност. От „За Земята“ сме предупреждавали многократно няколко правителства, че се готви огромна кражба от държавния бюджет от група политици и консултанти в услуга на руското енергийно лоби.
През 2009 г. прокуратурата и ДАНС започнаха разследване на аферата, но все още не сме видели резултати от него...
Над 2 милиарда лева бяха откраднати от държавния бюджет чрез поръчки на оборудване без да има сключен договор, за „доклади“, „анализи“, „проучвания“, строеж на информационен център . Едно от най-скандалните пера по проекта са разходите за консултантски услуги в размер на 210 милиона евро! Особено голям размер в тези разходи представляват дадените в размер на около 203 милиона евро на Уорли Парсънс за консултантски услуги без да има видим в публичното пространство продукт от тях. Според експерти какъвто и да е доклад за нестартирал проект не би могъл да струва повече от 2 милиона.
Виновниците за това разхищение дори организираха национален референдум с цел да узаконят този грабеж, за щастие не успяха да заблудят българското общество.
С оглед на така посочените „усвоени“ суми и липсата на търсене на отговорност е напълно разбираемо защо същите герои сега настояват за прилагане на същата схема на грабеж.
От години привеждаме официални данни, че разполагаемите мощности за производство на енергия в България са много повече, отколкото са ни необходими.

Неслучайно през последните няколко години всяка пролет се оформят драми кои мощности да се спрат, за да не се претовари енергосистемата, защото има дисбаланс между намаляващото потребление в страната и огромното производство. През 2013 година беше принудително намалено производството на енергия с 40% от всички производители за известен период от време.

За тази година данните показват, че от началото на година до 5 май износът е намалял с повече от 2 пъти, с други думи излишната енергия не може да бъде изнасяна.
Въпреки всичко, вместо да се залага на енергийна ефективност, продължава да се говори от правителствени представители за нови енергийни мощности и за съхраняване на всички остарели производства, в противоречие на европейската и световна тенденция за ефективна и чиста енергия.

Със заявление по ЗДОИ от 6.4.2015г поискахме информация от Министерство на финансите (МФ) за размера на разходите от държавния бюджет след спирането на проекта за строеж на АЕЦ „Белене“ (29.3.2012г.) и за какви точно дейности са отпуснати. Получихме отказ от МФ да даде информацията. Имаме насрочено дело на 24.4.2017 г. пред ВАС срещу МФ за отказа да предостави тази информация.

Предложение от Екологично сдружение „За Земята“
С цел да подпомогнем българското правителство в тази трудна ситуация имаме няколко идеи.
В никакъв случай да не се следват „съветите“ на руските партии в България за директна среща Борисов - Путин по казуса с плащането на поръчаното оборудване.
Знаейки арогантния стил на водене на преговори на Кремъл, бихме искали да спестим унижението, на което ще бъде подложен нашия премиер.
В преговорите с руската страна препоръчваме участие на ЕС експерти в нашата експертна група, това ще охлади руските стремежи за извиване на ръце. От друга страна нали принципа на солидарност е един от водещите в ЕС, точно в такива моменти България има нужда от подкрепа.
През януари 2012 г. ние обявихме национален конкурс за бъдещето на площадката в Белене. Разбира се не сме първите, които мислят за алтернативите.
Още през 1991 г. Министерският съвет излиза с Решение № 288 , за проучване за възможностите за изграждане на парогазова централа и за използване на наличната инфраструктура. Цялата изготвена документация – проучвания, анализи, доклади – събира някъде прах из министерствата или е унищожена.

Предлагаме нашето правителство да обяви международен конкурс за бъдещото използване на вече изградената площадка в Белене с ясни параметри и да избере най-добрия проект след икономически анализ на ползите и вредите, както и съблюдавайки опазването на околната среда в региона. Така този символ на корупция ще престане да разхищава нови средства от бюджета, а ще генерира приходи и ще подпомогне развитието на региона.

Препоръчваме:
• Одобрените проекти да имат дългосрочна визия за развитие на площадката;
• Да отчитат местните и регионалните особености, природните условия;
• Да бъдат иновативни и да подкрепят устойчивото развитие;
• Да се даде предимство на проекти, които не включват наемане на руски специалисти;
• Предложенията могат да включват част от площадката или да комбинират няколко идеи.

Но това не трябва да означава прекратяване на търсене на отговорност от виновните за огромното разхищение на средства от държавния бюджет, от политиците и чиновниците, които подписваха споразумения с Русия без да ги четат.
Необходимо е бърза и ефективна реакция на прокуратурата, която да ни запознае с резултатите от няколко годишното разследване на казуса АЕЦ „Белене“.
Можем да припомним част от имената на отговорните фактори от това време – президента Георги Първанов, мин.председателя Станишев, енергийните министри Р.Овч. и Петър Димитров , изп. директори на НЕК Любомир Велков, Мардик Папазян.