Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконна

WWF България
18 Апр. 2018
1604
Съдът на Европейския съюз постанови, че сечта в Беловежа, една от най-старите гори в Европа, е незаконна
Андреас Баумюлер, ръководител "Природни ресурси" в европейския офиса на WWF в Брюксел, заяви: Това е голяма победа за дивата природа на Европа. Тя, както и европейското законодателство, не може да бъдат пренебрегвани. Министърът на околната среда на Полша, Хенри Ковалчик, трябва да оттегли разрешението за сечи. Неговата задача е да осигури опазването на природата на Беловежа за идните поколения.

Комисарят по околна среда Кармену Вела коментира в Туитър: Опазването на биоразнообразието е върховен прироритет. Приветсваме признаването на решението на съда от полското правителство и очакваме прилагането му.

Глоба от минимум 4,3 милиона евро, с възможност да достигне 100 000 евро на ден, заплашва Полша, ако сечта не бъде спряна.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите.

WWF припомня, че случаят Пирин е идентичен - националният парк е защитен от националното, европейското и световното природозащитно законодателство, и започването на сечи и строежи в парка, в ущърб на българската държава и в услуга на интересите на офшорни фирми, ще доведе до реципрочни санкции от страна на Брюксел.

снимка: Tomasz Wilk