Първата кална лавина на Паничище

04 Юни 2008
2145
Многократно експертите от коалицията "За да остане природа в България" предупреждаваха, че незаконното и грубо строителство нарушава развновесието на екосистемата и води до сериозни бедствия.

"Това е само началото на краят ... тази реплика често се използва за ски зона Банско, но може би все по-често ще се чува и по отношение на Паничище. Бедствията тепърва предстоят, ако хората продължават грубо да погазват закона и увреждат природното равновесие, коментира Цвета Христова от За Земята.

Припомняме, че вече десети месец продължава кампанията за запазване на Рила и Седемте Рилски езера. Поводът бе незаконното строителство на мащабния проект за ски курорти "Паничище-Езерата- Кабул". Незаконно бяха построени за месеци път от Паничище до х. Пионерска и пътища от х. Пионерска до х. Рилски езера, които именно са причината за калното свлачище вчера. Незаконно бяха поставени и пилоните за лифт от х. Пионерска до х. Рилски езера. Незаконно бяха изсечени десетки дка вековна гора за ски писти и лифт в района на Паничище.

Незаконните пътища, лифт и просеки са само началото на мащабния проект, наричан "Супер Паничище", предвиждаш над 27 ски писти и съоръжения на площ от 2400 дка, от които 80 % на територията на Национален парк "Рила". Проектът попада изцяло и в проектозони и вече приети зони от общоевропейската мрежа Натура 2000. Тъй като се нарушават освен български осем закона и две европейски директиви, вече са подадени две жалби в Европейската комисия за нарушаване законодателството за Натура 2000. Ако незаконното строителство продължи, на българския данъкоплатец ще бъдат наложени милиони евро санкции.

Екосистемите на Седемте Рилски Езера са изключително чувствителни към човешкия фактор и към момента са застрашени от прекалена човешка намеса - наблюдава се ерозия, прекалено човешко безпокойство на животни и птици и др. Ако това се увеличи многократно - в момента в циркуса на Езерата туристите достигат до 1 000 на ден около 19 август, то капацитетът на незаконния лифт предвижда до 6 000 души. Подобно натоварване в района на Седемте Рилски Езераби повредило сериозно екоравновесието в района, поясняват експертите.