http://forthenature.org/gallery/photo_exhibition_for_rila_-_opening_05062008/ " /> Рила обедини българите в Световния ден на околната среда

Рила обедини българите в Световния ден на околната среда

05 Юни 2008
3484
Във Велико Търново около 60 граждани се събраха в бдение със свещи за Рила. Освен кампанията за Седемте Рилски езера, великотърновци в Граждани за Рила все повече се ангажират с актуални за старата престолнина теми. Основният акцент е опазване на гората край града от застрояване и изсичане. Групата Граждани за Рила обмисля стартиране на кампания за почистване на града периодично веднъж седмично. Открива се е зелен адрес, на който всеки, който от опазване на природата и околната среда във Велико Търново да изпрати своето предложение или коментар на za_prirodata@yahoo.com.

В Стара Загора около 50 граждани на възраст от 20 до 80 години, обиколили фонтаните в Централната градска градина, изпяха химна на Република България и други песни и казаха няколко молитви. За няколко часа бяха събрани над 50 подписа за Рила, дарения и подкрепа от старозагорци. Инициира се ежеседмично присъствие за Рила - всеки четвъртък от 19 часа в Градската градина.

Над 80 души присъстваха на бдението и в морската столица Варна. Там събирането на подписка и информирането на граждани продължи до късно след 22 ч. Гражданите се събраха в кръг със запалени свещи около светещ надпис Рила и помълчаха. В Русе също над 50 души се включиха в инициативата по случай Деня на околната среда. В Пловдив 50-60 души бяха информирани за случващото се на Рила, някои дадоха ценни идеи за продължаването на кампанията за Рила и активизирането й в Пловдив.

С много настроение и музика в София бяха открити фото изложбите "Чиста и свята Рила" и "Земята отдолу". В промеждутъка между два поройни валежа своята подкрепа за кампанията за Рила заявиха Шкумбата, Искрен Пецов, детска вокална група Мечо Пух, Национално музикално училище "Любомир Пипков" и духовият му оркестър, експертът Тома Белев, алпинистът Боян Петров, студенти художници от Националната художествена академия и поетът-певец Тодор Янкулов, с чиято песен "Рила пее" завърши представянето на 71-те фотоса. Изложбите ще останат в София до 10 юни включително и могат да бъдат видяни всеки ден от 10 ч. до 20 ч. в градинката между Ректората на Софийския университет и Народното събрание.

Докато кампанията за спасяване на Седемте Рилски езера от незаконно застрояване продължава, падна първата кална лавина на Паничище, предизвикана от незаконно построените пътища от х. Пионерска към х. Рилски езера.

Събирането на подписи за Рила продължава, както твърдят организаторите от Граждани за Рила до окончателно спиране на незаконното строителство на Паничище.