10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”

10 забележителни дървета в надпревара за приза „Дърво с корен 2019”
Със своята осанка, величествени корони, местоположение и силно излъчване, някои от тях са се превърнали в символ на населеното място или във важен член на отделно семейство или на местната общност. През годините на съществуването си те обединяват хората, стават свидетели на съдби и събития, събират малки и големи под своите корони при събори и обреди. Интересното е, че в това издание на конкурса 10-те претенденти за приза са вековни дървета. Сред тях са знакови за селищата дървета, под чиито корони се намират и събират местните хора и в делници, и в празници – като например 400-годишния чинар в благоевградското село Годешево. Има и дървета, чието място и значимост стигат до по-малък кръг хора, но ролята и връзката им с тях е не по-малко силна, като например впечатляващото вековно чимшировото дърво, което от близо 200 години посреща и изпраща поколенията на предприемчивия род Саранеделчови от Казанлък. Наследници на този род са основали първата в България фабрика за струнни музикални инструменти.

Всички истории и снимки на финалистите в конкурса могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”, където се провежда и самото гласуване - в рубриката „Дърво с корен – Гласуване 2019“ (www.bepf-bg.org). Всеки може да подкрепи своя избраник във всяка от двете категории, отворени за гласуване като не пропусне да потвърди гласуването си и чрез специално изпратената му по електронна поща връзка на посочен електронен адрес.


В категория „Дърво с корен“ за 2019 г. до финалния кръг достигнаха:

- Джигуровският чинар, 500 г., в центъра на с. Джигурово, общ. Сандански

- Черен бор „Лирата на Орфей”, 100 г., на екопътека „Трите смолянски езера“, общ. Смолян

- Чинар, 400 г., в центъра на с. Годешево, общ. Сатовча, обл. Благоевград

- Липа, 110 г., в двора на Регионален исторически музей – Търговище

- Дъб, 500 г., в центъра на с. Ново село, общ. В. Търново

- Черница, 150 г., в двора на детска градина „Мечо Пух“, база с. Кормянско, общ. Севлиево

- Чимшир, 200 г., в двора на жилищен блок в гр. Казанлък

- Бук, неизвестна възраст, местност Карамандра, Шипченска планина

- Скравенският дъб, 500 г., в двора на манастир „Св. Николай“, с. Скравена, общ. Ботевград

- Бей чинар, 500 г., гр. Гоце Делчев

В категория „Вековните дървета говорят“ журито допусна до финала:

- Бряст на 250 г., местност Белият мост край с. Радомирци, общ. Червен бряг, обл. Плевен
- Чимшир на 200 г. в двора на жилищен блок в гр. Казанлък
- Бей чинар на 500 г. в гр. Гоце Делчев

Както и досега, през последната седмица от гласуването резултатите ще бъдат скрити. Победителите ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на годината, на която ще бъдат обявени резултатите от гласуването, както и отличеният от журито на конкурса „Млад природолюбител”. За участниците, номинирали дърветата-победители са предвидени награди, осигурени с подкрепата на „Адвенчър нет” и детски научен център „Музейко”.

А по традиция дървото-носител на титлата „Дърво с корен 2019” ще получи подарък – преглед и при необходимост – арбористка грижа - по подобряване на състоянието му от партньорите на конкурса – Асоциация на арбористите в България. То ще представи страната ни през 2020 г. в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 14 държави.