Календар

Българският съд се консултира със Съда на Европейския съюз по делото срещу замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“

Българският съд се консултира със Съда на Европейския съюз по делото срещу замърсяването от „ТЕЦ Марица изток 2“Противоречи ли разрешителното за работа на „ТЕЦ Марица изток 2“ на стандартите за подобряване на качеството на въздуха в Европейския съюз? Това е в основата на въпросите, които Върховният административен съд изпрати към Съда на Европейския съюз в Люксембург. Запитването е направено по делото на „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“ срещу разрешително за работа на „ТЕЦ Марица изток 2“ от 2018 година. То дава право на централата да не спазва екологичните норми за серен диоксид и живак без краен срок и без план за справяне с вредните емисии.

„Стъпка в правилната посока е, че българският Върховен административен съд постави под въпрос наложилата се практика разрешителните на централите да се издават без да се оцени съществуващото замърсяване.“ коментира адв. Регина Стоилова.

В резултат на тази грешна практика, на трите централи в района — „ТЕЦ Марица изток 2“, „КонтурГлобал Марица изток 3“ и „Ей И Ес-3С Марица изток 1“, се разреши да не спазват емисионните стандарти, макар Гълъбово да е единственото място в Европейския съюз, където системно и постоянно се нарушават нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид. Съдът на Европейския съюз ще отговори и дали при разглеждане на искане за такива разрешения трябва да се вземе предвид Програмата за качество на въздуха в района.

„Очакваме, че с тълкуването на Съда на Европейския съюз ще бъде внесена повече яснота в хаоса от необмислени и несинхронизирани политически решения за спасяването на най-голямата въглищна централа, с които не се търсят алтернативи за тези, които имат най-голяма нужда от това — заетите във въглищния сектор и засегнатите от замърсяването“, допълва Меглена Антонова, ръководител на кампаниите в „Грийнпийс“ - България.

Делото на двете екологични организации пред българския съд продължава повече от две години, след като Старозагорският административен съд на първа инстанция отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно без да спазва законовите норми за вредни емисии. Съдът в Стара Загора потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха и на Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“. Делото продължи на втора инстанция във Върховния административен съд.

Държавната „ТЕЦ Марица изток 2“, за която всички учихме в училище клишето, че е гръбнак на българската енергийна система, отдавна не само замърсява извън допустимите норми, но и е затънала в сериозни дългове. След години пренебрегване на фактите, преди седмица стана ясно, че през 2020 г. „ТЕЦ Марица изток 2“ е ударила поредното дъно и е регистрирала историческа загуба от 341 млн. лева. Междувременно служебният министър на енергетиката Андрей Живков официално обяви, че централата е в критично финансово състояние, без каквато и да е перспектива за бъдещето и далече от каквато и да е конкурентоспособност на енергийния пазар. „Грийнпийс“ - България следи финансовото състояние на „ТЕЦ Марица изток 2“ и за да улесни всеки, който проявява интерес по темата, създаде интерактивна инфографика с държавната помощ и другите проблеми с работата на централата.

На този етап изглежда, че губим пари и здраве заради остарели технологии, затова е крайно време да започнем да планираме поетапно закриване на замърсяващите централи като „ТЕЦ Марица изток 2“. Въпреки това възможностите, които предлагат възобновяемите източници на енергия, могат да помогнат и изцяло да трансформират зависими от въглища региони като Старозагорския. Регионалните планове за справедлив преход, които държавите членки трябва да изготвят в рамките на Механизма за справедлив преход към устойчива и неутрална по отношение на климата икономика, дават възможност за планиране и финансиране на дейности с безпрецедентен замах, който да гарантира чисто и стабилно бъдеще за регионите, зависими от въглищата, в здравословна околна среда.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

341 посещения 1 коментара

Коментари

 1. Grainis
  2021-06-08 10:42:51

  Всяка Въглищна или друга Фосилна Централа може да бъде преустроена бързо и евтино, не само да ГОРИ, но и да ПРОИЗВЕЖДА и да изнася за десетки милиарди евро, чист Водород и Водород-Хибрид (SOH, MOH Gas) на себестойност, близка до нула.

  https://coal-to-gas.alle.bg

  Въглищата са идеална карбонова суровина за чисто производство на дизел, бензин, метанол, етанол, метан, ДМЕ, полимери, торове, с помощта на Водород, чрез Цикъла на Фишер-Тропш, така че Въглищните Мини ще продължат да работят с пълна пара и няма да се съкращават миньори.

  Технологията "Вертикална Ферма" също би могла да бъде приложена, за производство и захранване котлите на ТЕЦ-овете с бързорастяща (1м/ден) Бамбукова или Келпова Биомаса, или Експорт на 100% СО2 - Неутрални БиоГорива - Прахово Гориво за Dust Burners & Turbines (wtsab.com), Биогаз, БиоМетан (и БиоВодород от него), БиоЕтанол, БиоДизел (https://biodizel.alle.bg), Храни, Масла, Протеини, Добавки, Фуражи, Торове, Пулпове, Влакна и CCUS-Строителни Материали, складиращи СО2 за десетилетия, на Нулева Себестойност.

  https://vertikalna-ferma.alle.bg
  https://biodizel.alle.bg
  https://nula-energia.alle.bg
  https://horti-energy.alle.bg
  https://bamboo-economy.alle.bg

OFF

Последно качено » Новини