Съвременен цирк разказва за връзката на всеки един от нас с климатичните промени

Съвременен цирк разказва за връзката на всеки един от нас с климатичните промени
У нас събитието се организира под шапката на 11-ото издание на Мини Арт Фест, като сили обединяват фондация „ЕкоОбщност“ и фондация Мини Арт, за да създадат една магия от изкуство и мотивиращи послания за нашата роля в опазването на природата. На 23, 24 и 25 юли на паркинга пред Стадион „Академик“ в София ще имате възможност да посетите циркови работилници, множество спектакли и арт инсталации, а акцентът на програмата е на 24 и 25 юли от 20:00 часа със спектакъла „WeLand“ на Цирк MagdaClan от Италия. Входът за всички дейности и спектакли е безплатен.

„WeLand“ e съвременен цирк, въздушна акробатика и музика на живо на преносима мащабна сцена, част от сценографията на спектакъла. Основното послание е климатичната промяна и образът на цялото човешко население, страдащите от бедствия, наводнения, топене на ледовете, опустиняване и пожари. Спектакълът ни кара да се замислим за малките неща и ни провокира да станем част от глобалното въздействие за подобряване на климата, като променим нашето мислене, поведение и нагласа.

„Екологичната криза е криза на съвременното общество, за преодоляването на която са нужни действия и промени в начина ни на живот“, казва Любомира Колчева, директор на фондация „ЕкоОбщност“. „Радваме се, че усилията на италианските ни партньори доведоха до успешно въвличане в тази кампания на хора от света на изкуството, за да можем заедно да предадем посланието за климатична промяна по достъпен и привличащ малки и големи начин - чрез съвременния цирк. Изменението на климата има силно въздействие върху всички нас. Изкуството ни помага да разберем мащаба и мястото на всеки човек в промяната и ни мотивира да бъдем част от нея.“

Режисьор на спектакъла е Петр Форман, който увлекателно използва пълнокръвни човешки образи, за да предаде разтърсващо послание; зад драматургията стои Флавио Д'Андреа, а сценографията е на Франческо Фасоне. Ще се приземим в пристанище, докове, кораби, огромни складове и глобалния пазар. „Искаме да създадем символичен контекст, в който хората да разпознаят своето ежедневие и в който зрителите са поканени да обмислят как да приемат, отхвърлят или да се борят с нагласата ни да се отнасяме към всичко като към стока, организирайки така нашия свят върху безмилостни икономически правила, които пораждат големи проблеми, свързани с изменението на климата“, казва сценографът Франческо Фасоне.

Турнето #ClimateOfChange в София ще включи още моноспектакъл на Галина Риом-Ройбек, ШиЗи импро театър, огнено шоу на „Палячи“ от Варна и ще даде възможност за диалог и дебат с основна тема промените в климата. Очакват ни още много интересни събития и дейности, които предстои да обявим скоро. Стани част от промяната!

За #ClimateOfChange
#ClimateOfChange е общоевропейска комуникационна кампания, водена от италианската организация WeWorld и съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR, която има за цел да повиши информираността на младите граждани на ЕС за връзката между изменението на климата и миграцията и да ги въвлече в движение, готово не само да промени начина си на живот, но и да подкрепи политики за глобална климатична справедливост.

16 европейски граждански организации и университети са обединили усилията си за постигане на тази цел. От 2020 г. те работят заедно, като провеждат научни и теренни изследвания, дебати в училища и университети и широка европейска комуникационна кампания за повишаване на осведомеността, която да достигне до милионите млади хора на възраст от 16 до 35 г. в 23 държави-членки на ЕС.

Повече може да научите на https://climateofchange.info/

Организатори:
Фондация „ЕкоОбщност“, Фондация Мини Арт, Цирк MagdaClan

Партньори:
WeWorld, Район „Слатина“, Фондация Оpen София

С финансовата подкрепа на:
Програма DEAR, Европейския съюз, НФК