Последна седмица гласуваме за любимо българско дърво за 2021 година

Последна седмица гласуваме за любимо българско дърво за 2021 година
В настоящото издание пристигнаха 23 номинации за почитани и обичани от хората дървета от различни кътчета на страната. От тях до финалния кръг достигнаха 10 дървета, които се борят за титлата „Дърво с корен“ на 2021 година и 3 дървета в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“. Със своята красота, сила и пазени спомени, всички те заемат важно място в сърцата на хората. Някои от тях са се превърнали в стожер за местната общност и продължават да посрещат и изпращат поколенията, които израстват с тях, други през годините са ставали свидетели на събития и съдби, трети даряват нуждаещите се със своята сила и чудодейно изцеление.

В категория „Дърво с корен“ за 2021 г. финалистите са:

- Вековният чинар на главната улица в гр. Лом
- Вековният дъб в Градската градина в с. Брод, общ. Димитровград
- Кичестият габър в северните поли на Средна Сърнена гора, общ. Павел баня
- Яворовият дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград
- Горуня до Лековития кладенец (благун), с. Търнава, общ. Бяла Слатина
- Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград
- Космат дъб в местност Суроварица, с. Брезнишки извор, общ. Брезник
- Летен дъб край с. Добрич, общ. Димитровград
- Чудодейното дърво (дъб) при параклиса „Св. Илия“, с. Ракитна, общ. Симитли
- Дядо-Кольовото дърво (дъб) край с. Студена, общ. Свиленград

В категория „Вековните дървета говорят“ журито определи за участие във финала:

- Чинарът в центъра на с. Годешево, местност Чучур, общ. Сатовча
- Яворовият дъб в местност Бюлюка, с. Скобелево, общ. Димитровград
- Вековната черница в с. Воден, общ. Димитровград

Гласуването ще продължи до 14 януари на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“, в раздела „Дърво с корен“. Там всеки може да разгледа историите и снимките на финалистите и да подкрепи своя избраник. Може да се гласува за едно дърво във всяка от двете категории – чрез попълване на ел.поща и последващо потвърждаване на гласа.

От утре броят на събраните гласове ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване на церемонията по награждаване. Тя ще се проведе в края на месеца и на нея ще бъдат известени резултатите от гласуването, класирането на дърветата, както и излъченият от журито победител в категорията за деца „Млад природолюбител“.

Участниците, номинирали отличените дървета, ще получат награди, осигурени от дългогодишните приятели и спомоществователи на конкурса – приключенския туроператор „Адвенчър нет” и „Асоциацията на арбористите в България“. Експерти ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще дадат препоръки за необходима грижа. То също така ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината“ през февруари. В него, със своите дървета национални победители, ще се включат общо 16 държави, като се сред тях има и нов участник – Латвия.

А ако радеете за съхраняването на българската природа и дърветата, може да подпомогнете усилията на колегите от Асоциация на парковете (АПБ) в тяхната кампания „Да съхраним вековните дървета на България“. В случай че знаете стари дървета, които все още не са поставени под защитата на закона, а считате за важно да бъдат опазени поради своята природна и културно-историческа стойност, може да съберете данни за тях и попълните този формуляр. От АПБ ще използват информацията, за да подадат предложение за вписването им в Регистъра на вековните дървета и обявяването им за защитен природен обект.

Конкурс „Дърво с корен” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.