Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”

26 Май 2022
1180
Депутатите връщат втората инстанция при обжалване на ОВОС и ЕО на обекти от “национално значение”, “друг път”
Срещу думата компромис в тълковния речник е записано следното определение: “отстъпка от собствените разбирания или съвест.” Точно така можем да опишем днешното заседание на Народното събрание, на което депутатите приеха на второ четене промени в Закона за опазване на околната среда.

Възможността за обжалване на втора инстанция на ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) и ЕО (екологична оценка) за обекти от “национално значение” се връща, но чак през 2024-та година. Дали това ще се случи наистина, гаранции няма. На същия принцип вече 10 години повече от 120 общини у нас нямат одобрени общи устройствени планове. Депутатите залагат срок това да се случи след две години и малко преди изтичането му гласуват отлагане - за още две. Така въпроси като къде, кога, какво може да се строи остават с отворен отговор, а последиците са бетон по цялото ни Черноморско крайбрежие.

Припомняме, че едноинстанционното производство беше въведено през 2017-а година по време на третия кабинет Борисов. Решение, което беше посрещнато с недоволство и протести в цялата страна, но за съжаление не беше отменено.

Тази порочна практика на ГЕРБ можеше да бъде прекратена, когато в началото на 2022, на първо четене беше прието връщане на втората инстанция по делата за обжалване на одобрен ОВОС за обекти от национално значение.
Между първо и второ четене обаче бяха внесени редица предложения за изменения и допълнения, които поискаха правната недомислица на ГЕРБ да остане в сила. Аргументите им бяха оборени в становището, което 30 организации, сред които и членове на Коалиция “За да остане природа в България”, изпратиха до народните представители (http://forthenature.org/news/4426).

Депутатите Зорница Стратиева ("Зелено движение") и Александър Дунчев (“Продължаваме промяната”) предложиха консенсусно решение, което да ограничи времето за разглеждане на процедурата до 6 месеца (аргументът за запазването на едноинстанционното производство на депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС беше, че втората инстанция бави важни проекти). Това предложение не беше подкрепено.

Дори изказването на министъра на околната среда и водите, в което той заяви, че “втората касационна инстанция е гаранцията, че даден проект има обективно преглеждане на обстоятелствата на първа инстанция” не повлия на решението на депутатите.

Какво означава едноинстанционното производство по делата за обжалване на одобрена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение?

Означава, че още поне две години достъпът до правосъдие на гражданите ще бъде ограничен. Още поне две години България ще има закони, които противоречат на духа на европейското законодателство и на международни споразумения като Орхуската конвенция, които страната ни е подписала отдавна.

Още поне две години проекти, за които без ясни критерии се твърди, че са от “национално значение” могат да гълтат милиони в проектиране, дори ако експерти и учени представят неоспорими доказателства, че са опасни за природата и хората (като проекта Яденица, например).