Изложбата 8 истории: “Енергия за мир” разказва в илюстрации за връзката между източниците на енергия и човешките права

Изложбата 8 истории: “Енергия за мир” разказва в илюстрации за връзката между източниците на енергия и човешките права
Инсталацията с техните илюстрации ще бъде разположена пред централния вход на The Mall между 18 и 22 ноември. Кратки игри с награди ще има през всичките дни за всички посетители на “Енергия за мир” между 17:00 и 18:00 часа.

Всичките осем истории, илюстрирани от авторите, са много различни, но съвсем истински. В тях се говори за взаимовръзките между изкопаемия газ и най-големите проблеми на нашето време — промяната на климата, замърсяването на въздуха, войната, икономическата несигурност и нарушаването на човешките права. Историите могат да се случат навсякъде по света и утвърждават правото на сигурен и уютен дом, чиста околна среда за всички нас. Обединява ги това, че в корена на проблемите, за които говорят, е изкопаемият газ и въздействието му върху природата и човешкия живот.

“Катрин Кочорапова, Михаела Ангелова, Георги Василев и Теодор Генов са млади и интересни автори, за нас е удоволствие да имаме възможността да работим с тях и така чрез изкуството да илюстрираме една трудна тема каквато е тази за изкопаемия газ. Важно е да осъзнаем, че чистата и безопасна енергия е наше право и нещо, което всички като граждани трябва да изискваме и за което трябва да се борим.", казва Вени Кожухарова от “За Земята”.

Историите ще ни помогнат да разберем защо е важно да се интересуваме откъде идва енергията, която използваме и всички заедно да настояваме за свободата на произвеждаме сами чиста енергия.

“Енергия за мир” чертае възможностите, когато ние, хората, получим правото да произвеждаме енергия сами. Но също и изобразява опасностите, пред които сме изправени, ако управляващите и компаниите продължават да ни заключват към мръсна енергия и чертае възможностите, които биха могли да са пред нас, ако имаме правото да произвеждаме енергия сами.

Представяне на изложбата - вижте сайта

Снимки на авторите и техните илюстрации


Представяне на авторите:

Катрин Кочорапова

Катрин е завършила художествената гимназия НУИИ “Илия Петров” със специалност живопис. Сега уча в художествената академия в София. От скоро се пренасочва към илюстрацията и дизайна, като работя на свободна практика в момента. Обича да колекционирам авторски книжни издания и да пътува, като се надява в бъдеще да имам повече възможности да обикалям книжарници по света.

Михаела Ангелова

Михаела Художествената академия в София, специалност Илюстрация, книга и печатна графика, а един семестър се занимавах с 'graphic storytelling’ в LUCA School of Arts, Брюксел. От 5 години работя като графичен дизайнер и илюстратор.

Георги Василев

Георги казва, че е “професионално квалификациран” художник, а по професия е графичен дизайнер в студио ПУНКТ. Откакто се помни рисувам и използва рисуването като изразно средство. Покрай работата си е участвал с креативна мисъл в доста интересни проекти като Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, НОЩ Пловдив, One Architecture Week, Regionale Bulgaria, Sofia Game Night и най-скоро софийския фестивал за дизайн Мелба.

Теодор Генов

Теодор е учил анимационно кино. Част от темите, които го интересуват и засяга в работата си, са човешки права, отношения (между хора и среда), психично здраве, като търси взаимовръзки между тях и начини за представянето им чрез изразните средства на изкуството. Без значение дали създава книга или живопис, Теодор използва отличителни персонажи, които разказват с голяма доза хумор.