Информационен ден „Климат и миграция“ - 5 декември от 13 ч., кино „Люмиер“, София

Информационен ден „Климат и миграция“ - 5 декември от 13 ч., кино „Люмиер“, София
Ще представим изследването на Университета на Болоня за 4 страни от Глобалния юг – „Отвъд паниката?“ Изследване на климатичните мобилности в Сенегал, Гватемала, Камбоджа и Кения, осъществено в рамките на партньорския проект „Климат на промяна“, финансиран по програма DEAR на Европейската комисия. Във втората част експерти от различни сфери ще запознаят участниците с изследванията на климатичните промени у нас. Ще бъдат излъчени документални филми, които представят ситуацията в различни части на света.

Информационната среща „Климат и миграция“ ще се проведе на 5 декември (понеделник) от 13:00 до 17:00 ч. в залата на кино „Люмиер“ в София, пл. "България" №1 ("Малкото НДК").

ПРОГРАМАТА НА СЪБИТИЕТО

13:00 – 13:20 Регистрация

13:20 – 13:30 Откриване. Водещ: Рада Бонева - екоблогър

13:30 – 14:00 Промени в климата и климатична миграция - Любомира Колчева, представяне на изследване, проведено от Университета на Болоня по проект "Климат на промяна"

14:00 – 14:30 Променя ли се климатът в България? - доц. д-р Лилия Бочева, Национален институт по метеорология и хидрология

14:30 – 14:45 Почивка

14:45 – 15:30 Климатичните промени и здравето на жените - Зорница Спасова, Национален център по обществено здраве и анализи

15:30 – 16:00 Прожекция на документални филми за климатичните промени и миграцията

16:00 – 16:30 Политики за климата и как да постигнем въглеродна неутралност? - Борислав Сандов, Министър на околната среда и водите и Вицепремиер по климатични политики в правителството на Кирил Петков (декември 2021 - август 2022)

16:30 – 17:00 Илина Генова - Младите хора в действие за климата. Глобалното младежко движение “Петъци за бъдеще”


Проект „Спри промяната на климата, постави начало на климат на промяна!“ е съфинансиран от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвикваната от климатичните промени миграция, като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

Основен стремеж на проекта е изграждане на по-добро бъдеще както за климатичните бежанци – човешкото лице на климатичните промени, така и за младите хора, които ще се сблъскат с най-лошите последствия от климатичната криза. Чрез въвличането на младежите в Европа проектът се старае да подчертае взаимозависимостите между местното и световното неравенство и даде възможност не само да променят своя начин на живот, но и да се превърнат в застъпници по въпросите, касаещи световната справедливост.

Официален уебсайт за България:

https://climateofchange.info/bulgaria/


Официална Фейсбук страница за България:

https://www.facebook.com/BulgarianEnvironmentalPartnershipFoundation


Официален Инстаграм канал за България:

https://www.instagram.com/ekoobshtnost/


Петиция “Климат на промяна”:

https://climateofchange.info/bulgaria/participate/sign-the-petition/