Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF

WWF България
31 Яну. 2023
1010
 Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF
На големия финал четирите отбора победители се състезаваха за стартов капитал от 7 000 лв., с който да финансират първите стъпки от работата по своите бизнес идеи. Всички те са насочени към по-устойчиво развитие на градовете и селата и към подобряване на екологичните и социални аспекти от живота на хората в тях. В надпреварата за първото място един срещу друг се изправиха:

- отбор „Амазия“ с идея за намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете в по-красиви и уютни места за живот чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради;
- отбор „Визия за бъдеще“ с решение за ремонт на пътищата с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт;
- отбор „Вулканичните глухарчета“ с идея за охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини чрез система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал;
- отбор „Bio Life“ с решение за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата, чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи.

„По време на семестъра чухме много и прекрасни идеи, които биха стимулирали развитието на нашите градове и села. Обнадеждени сме, че младите хора ги е грижа за местата, в които живеят и искат да ги направят по-устойчиви, по-зелени и по-уютни. Ние научихме нещо от всеки един от отборите и вярваме, че и те са научили нещо от нас. Във WWF споделяме убеждението, че с общи усилия сме способни да променяме средата и тези вдъхновяващи млади хора са пример за това“, коментира Виктория Табакова, координатор на програма „Младежка ангажираност“ във WWF.

По време на мастър класа участниците преминаха през серия от обучителни модули, които да им помогнат в развитието на техните идеи: клиентско преживяване, бизнес моделиране, финанси, маркетинг, възможности за финансиране на стартиращи компании, както и сесии за работа в екип и успешно представяне пред аудитория. Младежите се срещнаха с гост-лектори с предприемачески опит и бяха подкрепени от експерти, които влязоха в ролята на техни ментори.

Екипите имаха възможност да се срещнат лично с изпълнителния директор на WWF България Веселина Кавръкова и да научат повече за работата на организацията в опазването и възстановяването на дивата природа, както и да обсъдят ролята на бизнеса в устойчивото развитие на градовете и селата.

Отборите посетиха и новия „зелен“ хипермаркет от веригата Kaufland България в кв. „Горубляне“, където разговаряха с екип на компанията за устойчивите аспекти, свързани със строителството, инфраструктурата и продуктовия асортимент на магазина.

Във финалния етап на семестъра „Бъдещето на градовете и селата“ жури в състав Апостол Дянков, WWF България, Елена Янакиева, Фондация „Америка за България“, Ваня Божилова-Стоянова, Kaufland България и Орлин Радев, AMPECO определи големия победител, представил най-перспективен бизнес план. Това е отборът „Амазия“, в състав Антон, Атанас, Дарина, Дейвид и Елена – ученици от 10-и клас в град Кюстендил. Той ще поучи стартово финансиране от 7 000 лв. за първоначални тестове на бизнес идеята и създаване на прототип и ще вдъхнови много млади хора да последват неговия пример.

Програмата на WWF България Panda Labs търси следващото поколение иноватори и предприемачи, които създават устойчиви решения за преодоляване на актуални екологични предизвикателства. Panda Labs се осъществява от WWF България с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България" и на Kaufland България.