Гласуването за 'Европейско дърво на годината' 2023 навлезе във финалната си фаза

Гласуването за 'Европейско дърво на годината' 2023 навлезе във финалната си фаза
„Тази година конкурсът е доминиран от дъбове-столетници. Най-старият от тях - словашкият Драконов дъб - е на 700 години“, отбеляза Мирослав Кундрата от чешката фондация "Партньорство".

България е представена в конкурса от величествения 1054-годишен Източен чинар, който получи най-голяма подкрепа в националния ни конкурс "Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange" с 1593 гласа. Дървото се намира в близост до Аспаруховия мост във Варна и е номинирано от Мария Стефанова и децата от клуб "Ела какъвто си" - група за подготовка по гражданско образование. Чинарът съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Вписан е в Регистъра на вековните дървета през 1969 г.

"Ние като организация-партньор за България сме горди, че най-старото дърво в конкурса тази година е българското. Това показва, че нашето общество разбира колко голямо е значението на съхранената природа и е готово да вложи своята енергия за тази цел", споделя Любомира Колчева - директор на фондация „ЕкоОбщност”. "Много ни радва и фактът, че то беше номинирано от ученици от най-малките класове, чиято гражданска активност постигна това чинарът от Варна да бъда избран за българското Дърво с корен за 2022 г.", допълва Любомира Колчева.

Подредбата на финалистите в конкурса "Европейско дърво на годината" все още може да бъде променена до края на кампанията. Всеки, който желае, може да гласува на https://www.treeoftheyear.org/bg/vote до 00:59 на 1 март българско време.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаването, която е насрочена за 21 март и ще се състои в Европейския парламент под егидата на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик. „Радваме се, че след края на пандемията можем да се върнем към традицията за представяне на победителите от националните кръгове, както и на финалния победител в състезанието, в сградата на Европейския парламент“, казва г-н Кундрата. Както вече също стана традиция, събитието ще се предава и онлайн.

Конкурсът "Европейско дърво на годината" се организира от Сдружение "Партньорство за околна среда", в което от българска страна участва и фондация "ЕкоОбщност".