Въоръжен с картечен пистолет заплашва граждани в Национален парк Рила по време на законна проверка

28 Юли 2008
8135
Въоръжен с картечен пистолет заплашва граждани в Национален парк Рила  по време на законна проверка
Мъжът се опитал да сгази с джипа си (рег. номер КН 3574 АС) момиче, заснемащо движението му, а по-късно и да й вземе камерата. Нападателят е бил задържан от полицията, по-късно е освободен. Предполага се, че той контролира извозването с коне на багажи към Седемте Рилски езера и вероятно е свързан с подземния свят в Дупница.

Разказът на очевидците:

"Вече към края на акцията част от гражданите (20) се бяха качили на х. Рилски езера, където продължавахме на снимане номерата на МПС и да водим протокол. Около 16.00 се зададе джип, чийто номер ние също снимахме с камера. Този път обаче джипът се насочи към камерата и се опита да сгази момичето, което снимаше. После слезе разгневен се опита насила да вземе камерата от момичето с мотива, че не може да снима в неговата къща. Твърдеше, че той има разрешително за превозване на хора, но не го носи. Ние обяснихме, че снимаме абсолютно всички МПС в НП без водачите и после НП ще направи справка кои автомобили имат разрешение, така че за него, ако наистина има разрешение, няма да има никакви последствия. В един момент колата, която явно не беше паркирал добре в бързината, за да преследва момичето и да й вземе камерата, тръгна по надолнището. Това още повече го разневи - отиде да я спре и после се върна много по-обезумял, взе голямо оръжие от колата си и каза "ей сега вече ви утрепах". Насочи автомата към групата, каза, че 7 години е лежал в затвора, от кръв не се плаши и че не му пука дали ще убие яре или нас, ако ще още да лежи в затвора. Заповядваше ни да залегнем веднага, опря пистолета в слепоочието на един от присъстващите. Напрежението беше допълнително усилвано от мъж, който се представи за брат му, който обясняваше, да не ядосваме шофьора, защото вече не знаел какво ще се случи. Шофьорът ни каза, че там на езерата е друга държава и там те командват, законите не важат. Ние се обадихме на полицията, бяхме свързани с РПУ Самоков, които не знаеха към кой да ни прехвърлят. По-късно се обадихме и на рейнджърите на Парка и помолихме да ни посрещнат и съдействат - чак след тяхното обаждане полицията беше задействана и дойде на местопрестъплението, след може би 2 часа забавяне. Човекът, който заплашваше живота ни, беше в крайна сметка задържан от полицията, бяха ни взети пълни показания за случая. Според нас нападателят до толкова не можеше да контролира себе си, че не се въздържа да извади вероятно незаконно притежавано оръжие пред множество хора-свидетели, при реална опасност просто да натисне спусъка."

„Действията на този мъж представляват престъпления срещу живота и здравето на личността и той ще бъде съден“, заявиха част от свидетелите, дали показания в полицията по повод на инцидента. „Не може всякакви мутри да продължават да си позволяват да твърдят, че Седемте рилски езера са друга държава, в която те командват и там законите не важат.”

„Тази акция е само началото на съвместни проверки за спазване на закона в Национален парк Рила. Те ще се провеждат всяка събота и неделя“, заяви Константин Дичев от „Зелени Балкани”, като допълни: „Имаме уверенията на представителите на МВР, че другата събота и неделя, както и на всяка следваща акция, полицията ще бъде плътно до нас и ще подпомага съставянето на актове на нарушителите.“

По време на акцията бяха идентифицирани основни проблеми на парковата охрана. Служителите на Дирекцията на Национален парк Рила нямат правомощия да снемат самоличността на нарушителите и да съставят актове на място, нито да преустановяват нарушенията. Необходимо е присъствието на полицията във всеки един момент от работата на парковата охрана, което е трудно да се осъществи логистично. Пътищата вътре в Национален парк Рила не са част от републиканската пътна мрежа и МВР отказва да осъществява контрол по спазване на Закона за движение по пътищата. Единствено могат да съдействат на парковата охрана за спазване на Плана за управление на националния парк.

Подготвеният снимков и доказателствен материал ще бъде предоставен на Дирекцията на Национален парк Рила, но отново е необходимо съдействието на полицията. Освен законодателни промени, необходимо е и обучение на парковата охрана да снема самоличността на нарушителите и да преустановява нарушенията.

Установи се нуждата от довършване на Плана за управление на Национален парк Рила в частта му за преминаване и паркиране на моторни превозни средства. Необходимо е да се планират горските пътища, предвидени за движение на МПС в парка, паркинги по границите на парка, както и бюджет на парка за поддържането им. Това би създало и нови възможности на дирекцията на националния парк за реализиране на приходи от стопанска дейност (чрез такси за разрешителните за навлизане в парка и за ползване на паркингите).

За контакти:
- Константин Дичев, ФПС „Зелени Балкани“ - 032/616915, 0886 966 583, kdichev@greenbalkans.org
- Йорданка Динева, Българска Фондация Биоразнообразие – 0896798902
- Яна Пункина, Граждани за Рила, 0884 509 250