Четвъртък, 27.04, отворено писмо и протест пред Президентството: Стоп на всякакви опити да се строи незаконно в Кресненския пролом

Четвъртък, 27.04, отворено писмо и протест пред Президентството: Стоп на всякакви опити да се строи незаконно в Кресненския пролом
По-късно същия ден, от 18:00 ч., е предвиден протест пред Президентството срещу незаконните действия на служебното правителство. Призивът е за изграждане на истинска европейска магистрала, с двете платна извън Кресненския пролом и запазване на настоящият път за нуждите на местните хора, развитие на устойчив туризъм, опазване и възстановяване на природата.

Протестът ще обедини представители на рафтинг и каяк общността с лодки и оборудване, природозащитници с 3D инсталация с Кресненския пролом и всички, за които спортът, природата, поминъка на хората в Кресна и спазването на закона, са важни.

В писмото се казва: „С голямо притеснение, от името на Българската рафтинг федерация, се обръщаме към Вас с молба за Вашата подкрепа за спасяването на българския рафтинг, който е в реална опасност, поради предвидения строеж на автомагистрала „Струма“ през Кресненския пролом“.

Особено скандални са последните действия на служебното правителство, които се опитват да започнат дейности по маршрута в екологичната оценка от 2017 г., аргументирано отхвърлена от Европейската комисия още през 2019:

- Твърдението на министър Шишков, че е одобрил „един подробен устройствен план, изключително малък, който на практика довършва един пътен възел – краят на магистралата в посока от Гърция към София.“ не отговаря на истината, тъй като през 2017 г. Европейската комисия изиска пътните възли на Симитли и Кресна да бъдат прехвърлени в обхвата на Лот 3.2 и да бъдат процедирани само след финалното одобрение на варианта на Лот 3.2, именно с цел избягване на предопределението на маршрута.

- Опит на АПИ да мине без екологична оценка на изменения в маршрута на този вариант, след като многократно е посочено от Европейската комисия, както и от Бернската конвенция, че са необходими ревизиране на проекта през пролома, неговите алтернативи и нова екологична оценка. На 7.04 е публикувано Инвестиционно предложение „Оптимизация на трасето на АМ Струма“, Лот 3.2″, с възложител Агенция „Пътна инфраструктура“.

Този план предвижда изграждането на нови съоръжения в пролома като мост, пешеходни подлези, укрепителни стени и други.

Десислава Стоянова от Екологично сдружение „За Земята“ и коалиция „Да спасим Кресненския пролом“ каза: „Всички тези дейности в Кресненския пролом не са били обект на обсъждане в екологичната оценка от 2017 г. и всяко допускане от страна на МОСВ това да се случи, противоречи на българските и европейските закони“.

Избраният през 2017 г. маршрут за Лот 3.2. — участъка на Кресненския пролом, разделя магистралата в двете й посоки – превръща настоящият път Е-79 в еднопосочен двулентов скоростен път с ограничение 80 км/ч (дори не магистрала) в посока Гърция, и преминава с мостове и виадукти от изток. Този вариант многократно е критикуван и посочен като неспазващ европейското екологични законодателство от Европейската комисия и още през 2008 г., като обещанието на българските власти да избегнат този чувствителен район, беше и причина за отпускането на средства за построяването й.

Самият Комисар по Околна среда Кармену Вела от изминалият мандат на Еврокомисията в писмо от 2019 г. написа:

„Безспорно е, че пътят Е79 представлява най-съществения натиск за тези Натура 2000 зони, тъй като интензивният трафик причинява висока смъртност за европейските защитените видове и влошава състоянието на Натура 2000 зоните… В допълнение, от съществена важност е изграждането на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ да избегне всякакво бъдещо увреждане или сътресения на защитените хабитати и видове.“

Снимка: Българската рафтинг федерация | протест пред общината в Кресна на 25 април 2023

Отворено писмо, материали по темата + снимки за медиите