Близо 500 бегачи и колоездачи се състезаваха с кауза за вековните дървета в 12-тия “Байк и рън за Чепън”

04 Май 2023
465
Близо 500 бегачи и колоездачи се състезаваха с кауза за вековните дървета  в 12-тия “Байк и рън за Чепън”
Метеорологичните условия се оказаха благоприятни за събитието, което привлече дори повече състезатели от начално прогнозираното, записали се в самия ден на стартовете. Преминал под знака на добра предварителна подготовка, стройна организация в състезателния ден и безаварийно преминаване на трасетата, 12-тият “Байк и рън за Чепън” осъществи успешно своето завръщане в пролетния календар на състезанията по планинско бягане и колоездене. Нещо повече, през 2023 г. в рамките на събитието и с помощта на клуб ‘Велораптор, беше организирана и XCM надпревара като част от календара на Българска федерация по колоездене за годишната ранглиста.

Класирането на участниците в различните дисциплини бягане, колоездене, е-колело и дуатлон бягане + колоездене може да бъде видяно тук: https://chepan.stenata.com/results/

“Радостен факт за нас е, че и в състезанието за най-малките “Мини Байк и рън за Чепън” се записват все повече малки бегачи и колоездачи във възрастови категории между 2 и 12 години, които изпълват алеята до площада пред Общината с радостна глъчка през целия състезателен ден”, отбелязаха организаторите от магазини “Стената” и Община Драгоман.

Вече 12 години целта на “Байк и рън за Чепън” е да популяризира целесъобразен туризъм и спорт в хармония с природата в една слабо позната дестинация в близост до столицата, предлагаща спиращи дъха гледки и богата флора и фауна, от които изобилства районът на Чепън планина и Драгоманското блато.

Естествено продължение на този стремеж е оказването на подкрепа за природозащитни инициативи под надслов “Адреналин с кауза”, продължаваща вече четвърта година. Тази година на фокус бе кампанията по въвеждането на дървета със столетна история в специален регистър vekovni.gori.bg с помощта на приложение за мобилен телефон. Чрез събиране на информация за вековните гори и отделни дървета на тази публична платформа целта е да се образова широката общественост и да се повиши природосъобразното й съзнание.

Важна част от усилията на състезанието за над 10-годишната му история е налагането на състезателна култура, акцентираща върху грижата и отговорността за опазването на природата. Събитието се организира със стремеж към минимизиране на пластмасовия отпечатък чрез маркиране на трасета с по-екологични заместители и отказ от еднократни пластмасови бутилки и чаши, както и насърчаването на местното производство и качествената храна чрез предлагането на свежа локална продукция и занаятчийски изделия на подкрепителните пунктове за участниците.

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” изказват благодарност към всички партньори, спомогнали за реализацията на състезанието по най-добрия начин: Subaru България, Karcher, Melon, Part of Kin + Carta, Doppelherz, E-kolelo, Abopharma, Harmonica, Valnuts - Енергия от ядки, Backbar, Sofia Electric Brewing, Sponser, Red Bull, B.Yond, Epic Bike, Coca-Cola, Велоеволюция, БДЖ.