Екип на WWF замина спешно за село Антон в опит да залови проблемна мечка

WWF България
10 Май 2023
465
Екип на WWF замина спешно за село Антон в опит да залови проблемна мечка
Преди няколко дни експертите отново посетиха селото, за да монтират електропастир около пчелните кошери, привлекли вниманието на животното. Специалистите предупреждават, че през пролетта видът е активен в търсенето на храна, а много населени места у нас са разположени в близост до райони, обитавани от мечки. За да върне спокойствието в селото и да спаси живота на мечката, екипът на WWF планира да я залови и транспортира до отдалечено място в Централна Стара планина.

„През май мечките навлизат в размножителния си период и освен храна мъжкарите търсят брачни партньори. Женските от своя страна се пазят от тях, защото представляват заплаха за живота на малките им. По-дребните мечоци също странят от агресивните алфа-мъжкари, които са безкомпромисни в борбата си за женски, и затова понякога слизат в ниското и се доближават до населените места“, обяснява Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF.

Спасителният мечешки отряд e създаден, за да реагира при сигнали за проблемни мечки и да допринася за намаляването на конфликти между хора и мечки в рисковите райони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Сформиран през есента на 2020 г., оттогава той е получил десетки сигнали за наблюдавани мечки и следи от тях в или в близост до населени места. Членове на отряда посещават тези райони и се свързват с кметове, ловци, горски служители, гранични полицаи, за да си набавят нужната информация за всеки отделен казус. От WWF привестват подхода на местните хора в село Антон, които, въпреки нанесените щети, се обявиха за мирно разрешаване на случая.

„Имаме надежда, че ще успеем да се справим с този казус – да спасим едновременно живота на мечката и поминъка на местните. Добрата новина е, че мечката се страхува от човека, което означава, че на този етап не представлява заплаха за живота и здравето на хората. Освен това, наблюденията ни показват, че тя е „медарка“, т.е. не напада домашни животни. Статистиката, базирана на опита с мечките в Европа, сочи, че това повишава шанса след преживения стрес от преместването да се откаже от вредните си навици“, разказва още Дуцов.

Това далеч не е единственото предизвикателство пред Спасителния мечешки отряд в рамките на полевия сезон. През тази година има данни за все повече мечки в райони, в които не се срещат традиционно. На няколко пъти млада мечка е забелязана да се разхожда в покрайнините на Габрово. Животното не е нанесло щети, но местните дотолкова са свикнали с присъствието му, че не се притесняват да го приближават и снимат. Експертите на WWF изрично предупреждават, че такова поведение е рисковано и с цел избягване на конфликт планират да упоят мечката и да я преместят в район, в близост до който няма населени места.

Трябва ли да се страхуваме от мечките?

Обикновено мечките избягват човека. Нападенията на мечки срещу хора у нас са изключително редки. Все пак, за да гарантираме максимално безопасността си, експертите на WWF ни съветват да спазваме няколко основни правила:

1) да не оставяме хранителни отпадъци след себе си, които могат да привлекат диви животни;
2) ако видим мечка, да не я доближаваме или снимаме, а вместо това да се отдалечим бавно по пътя, по който сме дошли, без резки движения и викове;
3) да не хвърляме пиратки – в случай на уплаха мечката може да реагира агресивно;
4) да не бягаме, да не обръщаме гръб на мечката, а също и да избягваме директен зрителен контакт с очите ѝ, който може да я ядоса;
5) да не блокираме пътя за отстъпление на мечката, както и да не заставаме между майка и нейното малко;
6) да не подхвърляме храна на мечката. Това ще я направило зависима от човека, което в стратегически план застрашава както нейния живот, така и този на други хора, към които би могла да подходи агресивно в стремежа си да получи храна.

Какво още да правим и какво в никакъв случай да не правим в случай на нежелана среща с мечка прочетете тук.