Гласуваха Закона за горите, очаква се над 300 заменки да бъдат спрени

16 Яну. 2009
4014
Гласуваха Закона за горите, очаква се над 300 заменки да бъдат спрени
С какво ни остава да се преборим:

- продължава да има възможност да се заменят държавни гори с общински. Това е вратичка за инвестиционни проекти, тъй като общините влизат в дружества с инвеститорите, предоставяйки земя за проектите им. Естествено, гората вече не е гора на тези места, а строителна площадка.

- Не са одобрени предложените от нас ограничения за смяната на предназначението на заменените до сега и в бъдеще гори за минимум 20 години. Това наше предложение остава, за в случаите със замяна на държавни с общински гори, както и за заменените до сега гори и би гарантирало, че заменените гори ще останат гори, а не строителни площадки.

Въпреки че горните точки за частична победа за нас, това е огромна победа, тъй като замените са изключителен механизъм за корупция. Дори частична победа е повод за всички нас да се поздравим за борбата и успеха. Продължаваме напред, по други пътища, да се борим за постигане на пълно опазване на горите.

Другото наше искане в рамките на националния протест, касае опазването на защитените територии и зони. Искаме правителството да наложи мораториум върху строителството в защитените територии и зони по високите планини и Черноморието до изработване на национална концепция за развитието на туризма съвместно с представители на Коалицията в посока устойчиво развитие на България. В тази посока, ще посочим исканията си за спиране на нелегални проекти и планове в Рила, Иракли, Витоша, Калиакра, Странджа, Камчия, Карадере, Родопите, Пирин...

Продължаваме да поддържаме и протеста пред Парламента, като солидарност към исканията и на останалите протестиращи групи.